Annons

Den ukrainska oppositionspolitikern Julia Tymosjenko avtjänar sedan 2011 ett sjuårigt fängelsestraff för maktmissbruk. Arkivbild

Bild: EPP

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tymosjenko villig att lösa ukrainskt EU-drama

Den ukrainska oppositionsledaren Julia Tymosjenko kan komma att släppas samtidigt som Ryssland ökar pressen på EU:s ordförandeland Litauen.

Den fängslade Julia Tymosjenko har för första gången signalerat att hon är redo att genomgå medicinsk behandling i Tyskland för sina ryggbesvär. Detta kan öppna för ett undertecknande av ett långtgående handelsavtal mellan EU och Ukraina i den litauiska huvudstaden Vilnius i slutet av november.

– Jag är redo att godta detta förslag för ett framgångsrikt Vilnius, ett framgångsrikt Ukraina, för det historiska och viktiga avtalet med EU, sade Julia Tymosjenko i ett uttalande i fredags, ukrainska nyhetsbyrån Interfax.

Hon avtjänar sedan 2011 ett sjuårigt fängelsestraff för maktmissbruk För att hon ska få åka till Tyskland krävs godkännande från ukrainska myndigheter. Landet har tidigare signalerat att man är redo att göra vissa eftergifter för att EU ska underteckna avtalet.

Den kommitté utsedd av EU-parlamentet och ledd av den förre polske presidenten Aleksander Kwaśniewski och förre EU-talmannen Pat Cox som har i uppdrag att rapportera om den ukrainska reformprocessen har formellt bett president Viktor Janukovitj att benåda Tymosjenko.

Presidenten har inte svarat på förfrågan men har tidigare sagt att han inte kan benåda den före detta premiärministern Tymosjenko så länge hon utreds för brott. Hon sitter åtalad för mord och skattebedrägeri.

Julia Tymosjenko säger dock att hon inte kommer att stanna i Tyskland där hon i sådana fall skulle få vård för bland annat ryggskador.

– Jag säger det klart och tydligt: min eventuella avresa till Tyskland innebär inte emigration. Jag kommer aldrig, någonstans, att be om politisk asyl. Jag kommer inte gömma mig utomlands, sade Julia Tymosjenko.

Att få Tymosjenko på fri fot har varit ett viktigt krav från EU för att skriva under avtalet som skulle innebära EU:s mest långtgående ekonomiska och politiska samarbete med ett land som varken är kandidatland eller en del av EES.

Ukrainas närmanden till EU har dock inte setts inte med blida ögon i Moskva.

Från att tidigare hotat med eller genomfört sanktioner mot flera av de länder, däribland Ukraina, som EU vill knyta närmare sig i det så kallade Östliga partnerskapet har Ryssland nu riktat in sig på den forna sovjetrepubliken Litauen som för närvarande innehar EU:s roterande ordförandeskap.

I lördags meddelade Ryssland att man kommer att förbjuda import av vissa litauiska mejeriprodukter. Tidigare har även litauiska långtradare stoppats i den ryska tullen och hållits kvar i upp till 20 dagar.