Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Irland och Spanien lämnar krisprogram

15 november 2013

De två länderna blir de första att lämna de internationalla långivarnas krisprogram och kan snart börja stå på egna ben.

– Jag vill gratulera både Irland och Spanien och det irländska och spanska folket för dagens beslut, sade EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn på torsdagen efter att euroländernas finansministrar inom eurogruppen träffats i Bryssel.

Den irländske finansministern Michael Noonan meddelade att man inte behöver ta ett tidigare planerat säkerhetslån. Landet kan i mitten av december åter börja låna pengar på den internationella valutamarknaden.

– Emedan utmaningar kvarstår har Irland gjort imponerande framsteg och är väl lämpat att göra ett framgångsrikt och varaktigt programutträde, sade Olli Rehn som tillade att detta är ett bevis på att ”ett beslutsamt genomförande av omfattande reformer” kan vända ett lands ekonomiska lycka.

Sammanlagt har Irland lånat motsvarande 760 miljarder kronor efter att den irländska staten tvingats gå in och rädda flera banker till följd av en spräckt bostadsbubbla.

Även Spanien, som fick ett krislån för att rädda sina vacklande banker, kan vid årsskiftet återgå till att låna på den internationella valutamarknaden. I juni 2012 godkände eurogruppen ett lån på motsvarande 900 miljarder kronor till Spanien som dock bara använt motsvarande 375 miljarder.

De euroländer som fortfarande genomgår krisprogram är Grekland, Portugal och Cypern.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret