Hoppa till artikelns andra spalt.

Nederländerna förlorar toppbetyg

Kreditvärderaren Standard & Poor’s kapar det nederländska kreditbetyget. Nu återstår bara tre euroländer med toppbetyg.

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s nedgraderade på fredagen det nederländska kreditbetyget från högsta möjliga AAA till AA+. Motiveringen är de dåliga ekonomiska tillväxtutsikterna för landet. De tror inte att ekonomin kommer att återgå till 2008 års nivå innan 2017.

Men den nederländske finansministern Jeroen Dijsselbloem tror inte sänkningen kommer påverka räntan som landet måste betala för att låna pengar.

– Naturligtvis är det en besvikelse att betyget nedgraderas. Jag förväntar mig för övrigt ingen väsentlig effekt på räntan. Man ser att marknaden redan förutsett det, sade Jeroen Dijsselbloem som pekade på att de två andra ledande kreditvärderingsinstituten nyligen beslutat att behålla sina toppbetyg för landet.

Beslutet innebär att bara tre euroländer, Tyskland, Finland och Luxemburg, nu har toppbetyget AAA hos alla de tre ledande kreditvärderingsinstituten.

Samtidigt uppgraderade institutet det cypriotiska kreditbetyget ett snäpp från CCC+, till B-.