Annons

Dansk EU-tvist tvingar fram folkomröstning

En folkomröstning om EU:s kommande patentdomstol rycker allt närmare i Danmark då regeringen inte ser ut att få nödvändigt stöd i folketinget.

Om den s-ledda regeringen inte får stöd av minst fem sjättedelar av de danska parlamentarikerna, i en sista och avgörande tredje omröstning i folketinget, måste en folkomröstning avgöra om Danmark ska godkänna EU:s kommande patentdomstol, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

EU-skeptiska och invandringskritiska Danskt Folkeparti kräver hårdare regler mot den så kallade välfärdsturismen från andra EU-länder i utbyte mot att rösta för EU:s patentdomstol, en kohandel som regeringen har avvisat.

Folkomröstningen är planerad att hållas den 25 maj 2014, samma dag som valet till Europaparlamentet. Blir det ett nej i omröstningen kan Danmark inte medverka i patentsamarbetet.

Deltagandet i det nya gemensamma EU-patentet är frivilligt för medlemsländerna. 25 länder, däribland Sverige men även Danmark, har gått med i samarbetet som måste godkännas av de nationella parlamenten. Syftet är att förenkla och göra det billigare att få en patentansökan godkänd i flera EU-länder samtidigt, något som i dag är jämförelsevis mycket kostsamt och tidskrävande.