Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Djuphavsfiske i Nordostatlanten får fortsätta

Med knapp marginal avvisade EU-parlamentet på tisdagen en utfasning av djuphavsfiske som kritiker menar förstör känsliga ekosystem på havsbotten. Men medlemländerna måste fortfarande ta ställning i frågan.

Med röstsiffrorna 342 mot 326 och 19 som avstod blir det ingen utfasning av djuphavsfisket i Nordostatlanten. Miljöorganisationer menar att fisket är skadligt för den känsliga havsbotten.

– [EU-parlamentet] misslyckades att förbjuda den förödande och urskillningslösa bottentrålningen. Det är förvånande att subventionerade fiskefartyg får fortsätta att plöja havsbottnen med monsternät som krossar allt i sin väg, sade Justine Maillot, fiskepolitisk rådgivare på Greenpeace i en kommentar. 

Inom fyra år måste dock kommissionen utvärdera den inverkan på havsbotten som djuphavsfiskeutrustningen har. Om denna utvärdering visar att ekosystemen inte klarar sig måste kommissionen lägga fram ett förslag om förbud.

EU:s medlemsländer har dock ännu inte enats om en gemensam ståndpunkt i frågan inför förhandlingar med EU-parlamentet.