Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s utvidgningskommissionär Štefan Füle har börjat tröttna på den ukrainska obeslutsamheten. Arkivbild.

EU-kommissionär: Ukrainaavtalet läggs på is

BRYSSEL 16 december 2013 | "Saknar verklighetsförankring"

EU-kommissionär Štefan Füle antyder att Bryssel inte längre är villigt att skriva under ett omfattande samarbetsavtal med Ukraina. Men utrikesminister Carl Bildt menar att dörren ännu öppen för ett undertecknande och anklagar landets president för att prata med kluven tunga.

EU:s utvidgningskommissionär Štefan Füle twittrade på söndagen något som tolkats som att EU inte längre är villigt att skriva under det associations- och handelsavtal som Ukraina för tre veckor sedan överraskande vägrade att skriva under.

– Presidentens och regeringens ord och handling när det gäller associationsavtalet [går] längre och längre isär. Deras argument har ingen förankring i verkligheten. Arbetet [läggs] på is, fick inget svar, twittrade Štefan Füle på söndagen.

Men enligt utrikesminister Carl Bildt (M) är EU fortfarande berett att skriva under så länge Ukraina uppfyller unionens tre villkor.

– Vi avbryter inte. Vi är beredda att skriva under avtalet i slutet av veckan vid [EU-toppmötet], sade Carl Bildt på väg in för att träffa sina europeiska kollegor och den ryske utrikesministern Sergej Lavrov i Bryssel på måndagen.

Ukraina slits mellan att skriva under avtalet, som skulle hjälpa landets usla ekonomi, och ryska påtryckningar om att istället gå med i en Moskvaledd tullunion.

Carl Bildt håller med utvidgningskommissionär Füle om att Kiev ger tvetydiga budskap.

– Det är mycket dubbelprat. President Janukovitj säger en sak ena dagen och en annan den andra. Och en sak till vissa människor och en annan till andra. Det är alldeles uppenbart att det är betydande oklarhet i Kiev om vilken politik man ska föra, sade Carl Bildt som är tveksam till att någon förändring i en ukrainska inställningen kan ske utan ett regeringsskifte.

– Jag har svårt att se att de reder ut svårigheterna utan någon typ av politisk förändring, sade Carl Bildt.

Den tyske utrikesministern Guido Westerwelle tror på ett underteckande.

– Detta finns ännu en viss förhoppning om att Ukraina undertecknar avtalet, sade Guido Westerwelle.

I Ukraina gör samtidigt president Viktor Janukovitj allt för att vinna tid. Regeringspartiet Regionernas parti vill att regeringen ska omformas, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Vi har lagt fram ett krav till [premiärminister] Azarov att ombilda regeringen till  90 procent, sade den ukrainska parlamentsledamoten Anna German som tillhör president Viktor Janukovitjs regeringsparti.

På tisdag ska Janukovitj åka till Moskva för att träffa den ryske presidenten Vladimir Putin. Enligt diplomater väntas han då att underteckna flera ekonomiska överenkommelser med Moskva, bland annat om förmånlig lån, lägre gaspriser och gemensama ekonomiska projekt, rapporterar European Voice.

På söndagen samlades enligt medieuppgifter runt 200 000 demonstranter på Självständighetstorget i Kiev för att mana på president Viktor Janukovitj att närma sig Bryssel.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret