Snart kan det bli möjligt att prata i mobiltelefon även under flygresan. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU lättar på flygrestriktioner

EU-kommissionen öppnar för att det snart ska bli möjligt att surfa och prata i mobiltelefon under flygresor. Även ett förslag om lättnader för vätskeregler är på gång.

– Den europeiska luftfartsäkerhetsbyrån har granskat frågan och i dag utökar vi den säkra användningen av bärbar elektronik på flygplan, sade EU:s transportkommissionär Siim Kallas på måndagen.

I ett första steg ska man kunna flyga utan att helt stänga av sin mobil eller annan elektronisk utrustning, vilket man måste i dag. Apparaturen måste dock vara inställd på ”flygläge” så att den inte kan skicka eller ta emot några signaler.

Det är dock upp till de enskilda flygbolagen att avgöra om och hur de ska tillämpa de nya reglerna, men kommissionen räknar med att de flesta kommer att följa rekommendationerna.

I ett andra steg utvärderar EU:s luftfartssäkerhetsbyrå huruvida elektronisk utrustning ska kunna användas fullt ut under flygresan.

– Forskningen går framåt och jag förväntar mig att meddela en uppdatering nästa år, sade Siim Kallas som även meddelade att lättnader för vätskerestriktionerna vid säkerhetskontrollen på flygplatsen väntas under februari nästa år.