EU-kommissionär Olli Rehn, ECB-ledamoten Jörg Asmussen, Litauens finansminister Rimantas Šadžius, Rumäniens budgetminister Liviu Voinea, Maltas finansminister Edward Scicluna, finansminister Anders Borg och Spaniens finansminister Luis de Guindos diskuterar. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Närmare enighet om EU:s bankunion

EU har tagit ett steg närmare enighet om bankunionen. Men finansminister Anders Borg oroas för att den blir alltför komplex och en broms på den europeiska tillväxten.

Bankunionen ska rädda vacklande banker utan att skattebetalarna behöver stå för notan. Euroländernas finansministrar enades på natten till onsdag i stort om hur den krisfond som ska hjälpa banker i svårigheter ska se ut.

– Vi har kommit en lång väg och förberett för imorgon, sade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem och syftade på onsdagens extrainsatta möte där EU-ländernas finansministrar ska försöka lösa de sista frågorna innan torsdagens och fredagens EU-toppmöte i Bryssel.

I uppgörelsen ska bankfonden byggas upp av en avgift som bankerna måste betala in stegvis under en tioårsperiod. Då ska fonden nå sin fulla kapacitet på motsvarande 500 miljarder kronor. Till dess ska länder som inte har tillräckligt med pengar för att rädda en vacklande bank kunna öka utgifterna för landets banker eller i nödfall låna av euroländernas permanenta krisfond ESM. Lösningen ses som en seger för den tyska ståndpunkten som är att länder inte ska behöva betala för andra länders banker om dessa går omkull.

Alla detaljer kring bankfonden är dock inte klara utan ska lösas av de 28 finansministrarna på onsdagen. Men finansminister Anders Borg (M) på tror inte att kompromissen kommer att hjälpa den europeiska ekonomin på kort sikt.

– Det förefaller bli en väldigt komplex lösning och man är väl inte helt övertygad om att det här är en struktur som bygger förtroende för det europeiska banksystemet. Så vi får nog räkna med att det finansiella systemet är en broms på tillväxten, sade Anders Borg på väg in för att träffa sina kollegor på onsdagsförmiddagen.

Chefen för Europeiska centralbanken Mario Draghi uttryckte tidigare i veckan en liknande farhåga om att den nuvarande lösningen är för invecklad.

På tisdagskvällen enades även EU-parlamentets förhandlingsgrupp med det litauiska roterande ordförandeskapet som företräder medlemsländerna om en annan viktig del i EU:s bankunion, insättningsgarantin. Kompromissen innebär att de som har under 100 000 euro på sitt konto inte får tillbaka sina pengar inom sju arbetsdagar om banken går omkull. Bankerna ska själva finansiera detta genom att sätta av pengar, motsvarande 0,8 procent av insättningarna, i fonder på nationell nivå.