Annons

Den amerikanske journalisten Glenn Greenwald lovar fler avslöjanden om övervakning. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Övervakningsavslöjare: NSA:s mål är att avlyssna allt

Journalisten Glenn Greenwald menar att den nyligen avslöjade amerikanska massavlyssningen inte syftar till att avslöja terrorister utan istället har ekonomiska och diplomatiska mål. Han upprepade även att Sverige är en viktig partner för USA när det gäller signalspaning.

Glenn Greenwald, den amerikanske journalisten som arbetat tillsammans med visselblåsaren Edward Snowden i avslöjanden av omfattande övervakning i världen, utfrågades på onsdagen i EU-parlamentets rättighetsutskott. Han beskrev den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA:s huvudsakliga syfte "är inget mindre än eliminering av den personliga integriteten i hela världen".

– NSA och dess partner behöver ingen speciell anledning att samla in någons kommunikation. Deras enda anledning är att ingen ska kunna kommunicera utan att NSA ska kunna avlyssna den kommunikationen, sade Glenn Greenwald och hänvisade bland annat till de dokument som visselblåsaren Edward Snowden läckte till honom när han frilansade för den brittiska tidningen The Guardian.

Han menar att övervakningen har lite att göra med terrorism, terrorister har länge vetat att de avlyssnas.

– Vad mycket av övervakningen handlar om har inget att göra med terrorism och nationell säkerhet. Det är förevändningen. Det handlar om diplomatisk manipulering, ekonomiska fördelar och i grunden en ansamling av makt. Dokumenten lämnar ingen tvekan om det, sade Greenwald.

Han anser att de NSA och dess brittiska motsvarighet GCHQ istället håller på med ekonomiskt och diplomatiskt spionage.

– Europa är på inget sätt undantaget när det kommer till när NSA och GCHQ tar fram övervakningsmikroskopet när det gäller förhandlingar och handelsavtal och andra typer av ekonomiska intressen, sade han.

Annons

Glenn Greenwald, som utfrågades via en tv-länk från sin bostad i Brasilien, pekar ut NSA och brittiska GCHQ som de primära hoten mot europeiska medborgares privatliv. Men även svenska, franska, tyska, norska och danska underrättelsetjänster pekas ut som de närmaste samarbetspartnerna med NSA i Europa. De samarbetar enligt honom från fall till fall med specifika mål.

Greenwald menar att responsen från Europas regeringar varit mycket sansad när det i somras avslöjades att medborgarna massövervakades. Men att det blev annat ljud i skällan när det uppdagades att regeringarna själva avlyssnades.

– Det var först när det avslöjades att den tyska förbundskanslern Angela Merkel var måltavla för övervakningssystemet som den tyska regeringen slutligen reagerade med genuin indignation och beslutade att göra något åt saken, sade han.

Argumentet att det bara är de som inte har rent mjöl i påsen som måste oroa sig för massövervakningen viftade Greenwald bort.

– Det finns inget tillfälle där regeringar har utvecklat möjligheten att ge sig in i hemlig massövervakning där det inte missbrukades, sade Glenn Greenwald och lovade att det kommer avslöjanden där NSA använder information för att misskreditera politiskt radikala personer.

Utfrågningen i EU-parlamentets rättighetsutskott är del i en serie utfrågningar med experter och makthavare i följden av de avslöjanden om massövervakning som Snowdendokumenten gett upphov till. Det är det femtonde i ordningen. I januari ska Edward Snowden själv, via en förinspelad intervju, delta i utfrågningen.

Utskottet ska sedan ta ställning till en rapport som väntas gå till omröstning i hela EU-parlamentet i slutet av februari.