Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy och Spaniens premiärminister Mariano Rajoy under torsdagens presskonferens.

Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy och Spaniens premiärminister Mariano Rajoy under torsdagens presskonferens.

Bild: Europeiska unionens råd

Självständighetsivrare får nobben igen

Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy slår fast att utbrytarstater måste ansöka om nytt EU-medlemskap. Samtidigt går Spaniens premiärminister till attack mot Katalonien som precis spikat datum för självständighetsomröstning. 

Den 9 november nästa år ska katalanerna rösta om självständighet från Spanien. Det slog fyra katalanska regionalpartier fast på torsdagen. Men direkt kom ett motdrag från den spanske premiärministern Mariano Rajoy.

– Jag garanterar att omröstningen inte kommer att hållas, sade Mariano Rajoy under en presskonferens på torsdagen, rapporterar El País.

På samma presskonferens slog Herman Van Rompuy, Europeiska rådets ordförande, i ytterligare en spik i EU-kistan för självständighetsivrare som Katalonien och Skottland som hoppas kunna fortsätta vara medlemmar om de röstar sig till oberoende.

– Om en del av territoriet i ett medlemsland upphör att vara del av den staten då det territoriet blir en ny självständig stat kommer EU-fördraget inte lägre att gälla för det territoriet, sade Herman Van Rompuy.

Katalonien, eller Skottland, som båda uttryckligen sagt att de vill fortsätta vara med i EU, måste med andra ord ansöka om nytt medlemskap. För att kunna gå med i EU måste dock alla medlemsländer ge sitt godkännande. Varken Storbritannien eller Spanien har gett några indikationer på att de skulle vara villiga att göra detta.

Två EU-kommissionärer, spanske Joaquín Almunia och franske Michel Barnier, har tidigare gjort samma bedömning, att en utbrytarstat måste ansöka om EU-medlemskap på nytt.