Ukrainas biträdande premiärminister Serhij Arbuzov och EU:s utvidgningskommissionär Štefan Füle under torsdagens presskonferens.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ukraina: Vi skriver under EU-avtal

EU ser ut att möta det ukrainska kravet på ekonomisk kompensation för att underteckna ett långtgående samarbetsavtal. Samtidigt lovar både president och biträdande premiärminister att avtalet ska skrivas under.

I onsdags begärde den ukrainske premiärministern Mykola Azarov motsvarande 180 miljarder kronor i ekonomisk kompensation för att underteckna det associations- och samarbetsavtal med EU som landet för två veckor sedan överraskande vägrade skriva under.

EU:s utvidgningskommissionär Štefan Füle menade på torsdagskvällen att denna summa inte motsvarar Ukrainas eventuella ekonomiska förluster vid ett undertecknande.

– Ärligt talat, många av de siffror som flyger runt är varken baserade på fakta eller motiverade, sade Štefan Füle efter ett möte med Ukrainas biträdande premiärminister Serhij Arbuzov och en rad ukrainska ministrar som besökte Bryssel.

Men Štefan Füle lovade att ”utöka EU:s ekonomiska stöd för att hjälpa Ukraina att genomföra avtalet”. Han tillade dock att några konkreta siffror inte diskuterats. Kommissionären utlovade även hjälp med att förhandla fram krislån till det ekonomiskt vacklande landet från Internationella valutafonden, IMF.

Biträdande premiärminister Serhij Arbuzov å sin sida menade att den ukrainska regeringen enats om att ”inleda samtal på högsta nivå så att avtalet kan undertecknas och tillämpas inom en nära framtid”.

– Den ukrainska regeringen bekräftar igen att den fortfarande håller samma kurs mot EU-integration. Ukraina kommer snart att underteckna detta associationsavtal med EU, sade Serhij Arbuzov men ville inte sätta ett datum.

Enligt EU:s utrikeskommissionär Catherine Ashton ska även president Viktor Janukovitj lovat att avtalet ska undertecknas.

– Viktor Janukovitj har gjort det klart för mig att han avser att skriva under associationsavtalet, sade Catherine Ashton efter ett blixtinsatt tvådagarsbesök i Ukraina.

I Ukraina har landets rikaste man, oligarken Rinat Achmetov som står nära Janukovitj, ställt sig bakom dem som kräver att avtalet skrivs under.