Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ukrainas biträdande premiärminister Serhij Arbuzov och EU:s utvidgningskommissionär Štefan Füle under torsdagens presskonferens.

Ukraina: Vi skriver under EU-avtal

BRYSSEL 13 december 2013 | Samtal på högsta nivå inom kort

EU ser ut att möta det ukrainska kravet på ekonomisk kompensation för att underteckna ett långtgående samarbetsavtal. Samtidigt lovar både president och biträdande premiärminister att avtalet ska skrivas under.

I onsdags begärde den ukrainske premiärministern Mykola Azarov motsvarande 180 miljarder kronor i ekonomisk kompensation för att underteckna det associations- och samarbetsavtal med EU som landet för två veckor sedan överraskande vägrade skriva under.

EU:s utvidgningskommissionär Štefan Füle menade på torsdagskvällen att denna summa inte motsvarar Ukrainas eventuella ekonomiska förluster vid ett undertecknande.

– Ärligt talat, många av de siffror som flyger runt är varken baserade på fakta eller motiverade, sade Štefan Füle efter ett möte med Ukrainas biträdande premiärminister Serhij Arbuzov och en rad ukrainska ministrar som besökte Bryssel.

Men Štefan Füle lovade att ”utöka EU:s ekonomiska stöd för att hjälpa Ukraina att genomföra avtalet”. Han tillade dock att några konkreta siffror inte diskuterats. Kommissionären utlovade även hjälp med att förhandla fram krislån till det ekonomiskt vacklande landet från Internationella valutafonden, IMF.

Biträdande premiärminister Serhij Arbuzov å sin sida menade att den ukrainska regeringen enats om att ”inleda samtal på högsta nivå så att avtalet kan undertecknas och tillämpas inom en nära framtid”.

– Den ukrainska regeringen bekräftar igen att den fortfarande håller samma kurs mot EU-integration. Ukraina kommer snart att underteckna detta associationsavtal med EU, sade Serhij Arbuzov men ville inte sätta ett datum.

Enligt EU:s utrikeskommissionär Catherine Ashton ska även president Viktor Janukovitj lovat att avtalet ska undertecknas.

– Viktor Janukovitj har gjort det klart för mig att han avser att skriva under associationsavtalet, sade Catherine Ashton efter ett blixtinsatt tvådagarsbesök i Ukraina.

I Ukraina har landets rikaste man, oligarken Rinat Achmetov som står nära Janukovitj, ställt sig bakom dem som kräver att avtalet skrivs under.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret