Hoppa till artikelns andra spalt.

Ukrainska politiker misstänks planera statskupp

Den ukrainska säkerhetstjänsten har inlett utredningar mot flera oppositionspolitiker som anklagas för kuppförsök.

”Den främsta utredningsavdelningen på Ukrainas säkerhetstjänst undersöker handlingar begångna i syfte att gripa statsmakten”, sade säkerhetstjänsten i ett uttalande till ukrainska nyheterbyrån Interfax sent på söndagen.

Hundratusentals människor samlades på söndagen i huvudstaden Kiev för att protestera mot president Viktor Janukovitjs beslut att inte underteckna ett långtgående samarbetsavtal med EU. De och flera oppositionspolitiker kräver presidentens och regeringens avgång och att nyval utlyses.

På tisdagen och onsdagen är EU:s utrikeskommissionär Catherine Ashton i Kiev för att träffa de inblandade parterna.