Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kritiska Ukip populärast men inte störst

Av Storbritanniens partier har britterna positivast bild av det invandrar- och EU-kritiska Ukip, men de skulle inte få flest röster.

På frågan om ens uppfattning av olika partier svarar 27 procent av britterna i en färsk opinionsundersökning att de har en positiv bild av det EU-kritiska brittiska Ukip. Detta gör partiet till det mest omtyckta i Storbritannien.

Men trots detta skulle de inte bli det största partiet om det vore val i dag. Med 35 procent av rösterna skulle socialdemokratiska Labour vinna valet, följt av konservativa Tories med 30 procent av rösterna.

Annons

En förklaring till skillnaden kan vara att Storbritannien har enmansvalkretsar. Detta innebär att endast det största partiet i varje valkrets kommer in i landets parlament. En röst på det näst största partiet i varje valkrets får alltså inte samma vikt som i ett proportionerligt valsystem, som det svenska.

En annan anledning kan vara att man har en positiv bild av deras politik men inte deras eventuella regeringsduglighet.