Hoppa till artikelns andra spalt.

Barroso: Skottland får extremt svårt att bli EU-medlem

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso slår ytterligare en spik i kistan för skotska förhoppningar om automatiskt EU-medlemskap om landet blir självständigt i höst.

I september ska skottarna folkomrösta om huruvida de ska göra sig självständiga från resten av Storbritannien. Självständighetsförespråkarna menar att landet kommer att kunna fortsätta vara medlem i EU. Men för första gången sätter kommissionens ordförande José Manuel Barroso ned foten i frågan.

– Om ett nytt land kommer från en nuvarande medlem måste det ansöka [om medlemskap], sade José Manuel Barroso till BBC på söndagen.

För att medlemskapsförhandlingar ska kunna inledas krävs klartecken från alla medlemsländerna, något som Barroso tror bli ”extremt svårt, om inte omöjligt”.

Tidigare har minst två kommissionärer uttalat sig om att nya länder inte automatiskt förblir medlemmar i unionen.

Inom ett par veckor kommer EU-parlamentet att släppa sin egen juridiska utredning om huruvida ett självständigt Skottland och Katalonien – den spanska region som också planerar en folkomröstning, i november – måste söka nytt medlemskap i EU-klubben.