Hoppa till artikelns andra spalt.

EU avbryter förhandlingar med Schweiz

EU-kommissionen lägger samtalen om gränsöverskridande elhandel på is efter söndagens folkomröstning där schweizarna röstade genom kvoter för EU-invandring.

– Inga tekniska förhandlingar om ett elavtal mellan Schweiz och EU planeras för tillfället. Hur vi ska gå vidare måste analyseras inom ramen för den ömsesidiga relationen, sade Sabine Berger, kommissionens talesperson för energifrågor, på måndagen, rapporterar Reuters.

Avtalet mellan EU och Schweiz är tänkt komplettera EU:s planerade inre energimarknad – gemensamma regler och infrastruktur för de 28 EU-länderna. Om Schweiz uteblir komplicerar det anslutningen av grannlandet Italien.

EU-kommissionen har meddelat att den schweiziska omröstningen kan påverka samtliga avtal mellan EU och Schweiz.