Schweizisk gränsövergång. Arkivbild.

Bild: Kecko

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-Schweiz-relation i fara efter folkomröstning

Schweiz vill återinföra kvoter för invandring från EU-länder. Resultatet från helgens folkomröstning kan på sikt innebära att landet utestängs från EU:s inre marknad.

I söndagens folkomröstning vann den invandrarkritiska linjen med snäv majoritet, 50,3 procent. Resultatet innebär att den schweiziska regeringen får i uppdrag att, inom tre år, slå fast årliga kvoter för all invandring till landet: Såväl EU-medborgare som flyktingar och arbetssökande från länder utanför EU.

Därmed river Schweiz upp det avtal med EU om fri rörlighet som gällt i tolv år. Sedan avtalet skrevs under har andelen invandrare i landet med åtta miljoner invånare ökat från 20 till 23,5 procent. Det har varit ett rött skynke för det högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet, som står bakom initiativet.

Från EU-håll har man låtit förstå att om Schweiz säger upp avtalet så kan samtliga bilaterala avtal mellan EU och alplandet sägas upp eller omförhandlas.

– EU kommer att undersöka konsekvenserna av initiativet på den EU-schweiziska relationen i sin helhet. I den kontexten kommer också förbundsrådets (regeringens) ståndpunkt vägas in, sade Olivier Bailly, talesperson för EU-kommissionen, i ett uttalande.

Annons

Både det schweiziska parlamentet och regeringen har tidigare förkastat förslaget om kvoter. I stället samlade Schweiziska folkpartiet in tillräckligt många underskrifter för att tvinga fram en bindande folkomröstning.

– Det här innebär en vändpunkt, en systemförändring som kommer att få långtgående konsekvenser för Schweiz, sade justitieminister Simonetta Sommaruga, rapporterar nättidningen EUobserver.

Schweiziska näringslivsorganisationer har tidigare uppmanat folk att rösta mot förslaget. Mer än hälften av landets produktion exporteras till EU-länder. Och utlandsschweizare, som idag åtnjuter fri rörlighet i EU, har uttryckt oro över resultatet.

– Fram tills nu har schweizare i EU gynnats av fördelarna av den fria rörligheten, som tillåter dem söka jobb i ett EU-land, bosätta sig och få sina diplom erkända, lyder ett uttalande från organisationen Schweizare i utlandet.

Från Schweiziska folkpartiets ideologiska meningsfränder möttes resultatet av hurrarop. Marine Le Pen, ledare för franska invandrings- och EU-kritiska Nationella fronten twittrade ”Schweiz säger nej till massinvandring, bravo! Kommer EU skicka in stridsvagnarna?”. Och Nigel Farage, ledare för brittiska Ukip, kallade resultatet för ”en underbar nyhet för alla som älskar frihet och nationell suveränitet i Europa”.

I flera rika EU-länder pågår en debatt om att begränsa invandring från fattigare europeiska länder. I Storbritannien har premiärministern David Cameron efterlyst kvoter för arbetssökande från Öst- och Centraleuropa – något som strider mot principen om fri rörlighet.