Marita Ulvskogs replik präglades inte av argument för att rösta på socialdemokraterna utan av försök att förklara varför man inte skall rösta på ”högern”. Det skriver Gunnar Hökmark (M).

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Europaparlamentet får inte bli ett överparlament

Till skillnad från Socialdemokraterna anser vi att Europaparlamentet inte skall ha någonting med nationell lönesättningen eller kollektivavtal att göra. Det skriver Gunnar Hökmark (M) i slutreplik till Marita Ulvskog (S).

Marita Ulvskog och jag ombads att skriva varsin artikel om varför väljarna skall rösta på våra partier.

Jag kan förstå frestelsen för min meddebattör att i princip publicera den socialdemokratiska valplattformen, som presenterades samma dag. Men den präglades inte av argument för att rösta på socialdemokraterna utan av försök att förklara varför man inte skall rösta på ”högern”.

I sin replik till mig skriver hon om att den socialdemokratiska friheten handlar om ”löner att leva på, trygga arbetsplatser, fackliga rättigheter och kollektivavtal. Det är sånt som Hökmark ofta står i vägen för när vi röstar i EU-parlamentet.”

Det är fel. Tvärtom står vi upp för att dessa frågor ska avgöras i Sverige, inom ramen för svensk lagstiftning och arbetsmarknadens parter. Inte i Bryssel som Ulvskog tydligen vill. Vi moderater röstar konsekvent emot försök att göra arbetsmarknadspolitiken till en fråga för EU. Vi avvisar lagstiftningsförslag som tar makt från arbetsmarknadens parter till Bryssel. Vi röstar lika konsekvent för lagstiftning som gör det lättare för medborgare att söka jobb i andra länder om de inte kan få jobb i sitt eget, vi stödjer sådan rörlighet och sådana villkor för både löntagare och företagare att jobben och företagen kan bli fler i hela Europa.

Vi anser inte att Europaparlamentet skall bli ett överparlament över den svenska riksdagen, vi anser inte att Europaparlamentet skall ha någonting med lönesättningen eller kollektivavtal att göra. För att ta några exempel där vi skiljer oss åt.

Men en sak Ulvskog glömde i sin valplattform är hur det kommer sig att den arbetslöshet som hon anklagar ”högerpolitiken” för är som störst där hennes utgiftspolitik genomförts, i Frankrike, Italien, Spanien och Portugal medan sysselsättningen klarat sig i länder som Sverige och Tyskland. Och nu vänder det i Spanien och Portugal. Det är likväl inte Hollandes politik hon fördömer. Det är den hon vill genomföra. Det är illa.

Gunnar Hökmark

Förstanamn på moderaternas lista till Europaparlamentet.