Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
. I det valmanifest som Folkpartiets partiråd beslutar om idag slår vi fast vikten av att värna den fria rörligheten i Europa, skriver Birgitta Ohlsson (FP) och Olle Schmidt (FP).

Debatt: Framtidens utmaningar kräver mer samarbete i Europa

Birgitta Ohlsson (FP) och Olle Schmidt (FP) 14 februari 2014 | Folkpartiets valmanifest antas i dag

Vi vill ge EU rätt att agera snabbt och effektivt när medlemsländer kränker mänskliga rättigheter. Det skriver EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) och Olle Schmidt (FP) ordförande i Folkpartiets EU-programgrupp.

Om 100 dagar väljer vi ett nytt Europaparlament. Det är ett val som är viktigare än någonsin tidigare. EU:s grundläggande värden är hotade från både vänster och höger. Utfallet i folkomröstningen i Schweiz om att begränsa invandringen från EU är djupt oroande och riskerar att ytterligare legitimera mörka krafter runt om i Europa.  I det valmanifest som Folkpartiets partiråd beslutar om idag slår vi fast vikten av att värna den fria rörligheten i Europa. Vi vill ge EU rätt att agera snabbt och effektivt när medlemsländer kränker mänskliga rättigheter. Dessutom vill vi ta nästa steg i kampen mot den organiserade brottsligheten genom att inrätta ett europeiskt FBI.

I år är det hundra år sedan första världskriget och 75 år sedan andra världskriget bröt ut. Somliga säger att det som händer i Europa idag liknar utvecklingen 1914 och under mellankrigstiden. Till del kan detta stämma, dock med ett viktigt undantag - idag finns EU som garant för fred, demokrati och välstånd. Men trots ett tätt Europasamarbete växer sig extrema rörelser allt starkare. En grumlig samling politiska partier från vänster till höger förenas i sin tro på den egna nationens återvunna kraft. Risken är stor att många av dem tar plats i Europaparlamentet efter valet i maj.

Vi liberaler ser med stor oro på att flera medlemsländer kompromissar med EU:s grundläggande värden. I vissa EU-länder är press- och demonstrationsfriheten satt på undantag. På flera håll i Europa utsätts HBTQ-personer och romer för systematisk diskriminering. Vid Europas yttre gränser behandlas asylsökande som boskap istället för att bemötas med värdighet och respekt.

Folkpartiet föreslår därför att EU-kommissionen ska göra årliga granskningar av hur vart och ett av medlemsländerna respekterar grundläggande fri- och rättigheter. I de fall kränkningar upptäcks ska EU-kommissionen kunna dra EU-länder inför EU-domstolen. Systematiska brott mot rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter ska kunna leda till sanktioner, som till exempel frysta eller indragna EU-stöd och i extrema fall till indragen rösträtt i ministerrådet.

Vi är mycket oroade över de tendenser till isolationism vi ser växa fram inom EU och dess gränsområden. Populistiska och främlingsfientliga partier runt om i Europa jublar nu över utfallet i den schweiziska folkomröstningen om att begränsa invandringen från EU.

I Storbritannien rasar debatten över att bulgarer och rumäner nu har samma rätt som andra att söka jobb. Premiärminister David Cameron kräver att det i framtiden ska bli svårare för nya EU-medborgare att arbeta i andra länder. I flera medlemsstater förs diskussioner om hur man ska begränsa andra EU-medborgares rätt till sociala förmåner.  

Vi vänder oss mot beskrivningen av andra EU-medborgare som välfärdssnyltare och sociala turister. Folkpartiet vill se en europeisk flyttlasspolitik, som innebär att människor får möjlighet att flytta dit jobben finns. För den som idag går arbetslös i södra eller östra Europa måste det bli enklare – inte svårare - att flytta till ett land där det finns jobb. I Sverige är den fria rörligheten avgörande för välfärden, då hälso- och sjukvården i många landsting och regioner står och faller med möjligheten att kunna rekrytera personal från andra EU-länder.

Det liberala svaret på morgondagens utmaningar är mer samarbete i Europa. Vi behöver samarbeta ännu tätare för att stärka Europas konkurrenskraft, öka tillväxten och få fler i arbete. Jobben och välfärden i Sverige är beroende av att den inre marknaden fungerar. Ett frihandelsavtal mellan EU och USA skulle ge fler jobb och ökad tillväxt på båda sidor av Atlanten. Men ska Europa klara sig i den globala konkurrensen krävs mer än så. Ordning och reda i medlemsländernas statsfinanser ska kombineras med reformer som stärker konkurrenskraften. Många EU-länder behöver göra förändringar i skatte- och välfärdssystem så att fler kvinnor kan yrkesarbeta. Europa har inte råd med världens bäst utbildade hemmafruar!  

Mänsklig slavhandel, narkotikasmuggling, barnpornografi och terrorism är exempel på internationell kriminalitet som bedrivs med maffiametoder. Det är dags för Europas demokratier att höja ambitionen rejält i kampen mot den grova, organiserade brottsligheten. För att komma åt de gränslösa brotten krävs bättre samordning mellan EU-länderna. Men det är inte tillräckligt. Folkpartiet föreslår därför att en europeisk polisstyrka – ett europeiskt FBI – inrättas. Den gemensamma polisen ska tillsammans med en ny europeisk åklagarmyndighet utreda och bekämpa gränsöverskridande brott där medlemsländernas myndigheter inte räcker till.

Ska EU lyckas bli starkt och hålla ihop i frågor där samarbete behövs måste unionen reformeras. EU måste bli mer öppet, effektivt och demokratiskt. Beslut ska fattas på rätt nivå – så nära människor som möjligt. Det innebär att vissa frågor som EU hanterar idag i framtiden ska lämnas åt medlemsländerna eller medborgarna själva. Men om vi ska kunna stärka konkurrenskraften, möta klimatutmaningen, föra en human flytkingpolitik och ta itu med den gränsöverskridande brottsligheten innebär det också att EU bör få mer muskler att agera på vissa områden än vad som är fallet idag.

För oss är och förblir EU och det alltmer sammanflätade samarbetet den främsta garanten för fred, demokrati och stabilitet. Vi vet vad isolering, nationalism och protektionism leder till. Det vore naivt att tro att vår generation kan ta dagens enade Europa för givet.

Mycket talar för att valet till Europaparlamentet om 100 dagar bli ett val mellan de som tror på EU och de som ser EU som orsaken till dagens svårigheter i Europa. Folkpartiets budskap är kristallkart. Vi vill ha mer samarbete – inte mindre. Därför säger vi ja till Europa.

Birgitta Ohlsson, EU-minister (FP)

Olle Schmidt, Europaparlamentariker och ordförande i Folkpartiets EU-programgrupp

 

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret