Protesterna i centrala Kiev har avtagit. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Janukovitj på flykt - efterlyst för massmord

Efter att ha blivit avsatt är Ukrainas före detta president Viktor Janukovitj efterlyst för massmord på demonstranter efter förra veckans blodbad i Kiev. Det meddelade den ukrainska inrikesministern Arsen Avakov från den nytillsatta övergångsregeringen på måndagen.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton var under dagen i Kiev för att träffa ett flertal oppositionsledare, bland annat den nyss släppta oppositionsledaren Julia Tymosjenko.

I och med att Tymosjenko har släppts har det sista kravet som EU ställt på Ukraina för det samarbetsavtal som Janukovitj tidigare avvisat efterlevts och avtalet kan undertecknas om den nya regeringen så vill.

– Vi är fokuserade på att trygga en politisk och ekonomisk stabilitet i Ukraina. Vi hör deras europeiska önskan. Vi är redo att skriva på handels- och investeringsavtalet när Ukraina är redo, men först måste det finnas en legitim regering som kan ta det beslutet, Olivier Bailly, talesperson för EU-kommissionen.

Ukraina är i akut behov av pengar. Landets statsskuld är motsvarande 480 miljarder kronor och bara i år ska närmare 40 miljarder kronor betalas tillbaka på lån.

Det är oklart hur Ukraina ska få pengar framöver om Ryssland drar tillbaka tidigare lånelöften. Ukraina har efterlyst en internationell givarkonferens.

Parlamentet i Kiev röstade i lördags för att avsätta Janukovitj, efter att månadslånga demonstrationer hade kulminerat i våldsamheter förra veckan där minst 88 människor dödades – de flesta av dem Janukovitjkritiska demonstranter men även poliser.

En övergångsregering ska nu leda landet fram till att nyval hålls den 25 maj, samma dag som valet till Europaparlamentet.

I Ukraina och i omvärlden spekuleras det om var någonstans Janukovitj befinner sig. Enligt obekräftade uppgifter försökte han lämna landet med flyg i Donetsk i östra Ukraina, och det ryktas om att han befinner sig i antingen Förenade arabemiraten eller Ryssland.

I Kiev har protesterna avtagit och Självständighetstorget fylls av blommor för att hedra de som dog i förra veckan. Men på Krimhalvön – den självstyrande del av Ukraina där en majoritet är etniska ryssar – och i Ukrainas östra delar har det i stället förekommit demonstrationer mot att Janukovitj tvingats bort, något som lett till oro att landet ska splittras.

Ryssland har fördömt det ukrainska parlamentets agerande och kallat hem sin ambassadör för överläggningar. Enligt den ryske utrikesministern Sergei Lavrov har Ukrainas opposition tagit makten med våld.

Ukrainas övergångspresident Olexander Turchynov har sagt att Ukraina vill ha goda relationer till grannlandet Ryssland som “erkänner och beaktar Ukrainas europeiska val”, rapporterar BBC.

Viktor Janukovitj valdes till president 2010. Han vann då mot den dåvarande premiärministern Julia Tymoshenko - ett val som godkänts av europeiska valövervakare.