Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Piratpartiets EU-plan: Tillåt fildelning och bekämpa massövervakning

Piratpartiet vill tillåta fildelning, försvaga upphovsrätten och bekämpa massövervakning. Det framgår av partiets EU-plan.

Privat fildelning på internet ska vara laglig, enligt Piratpartiets valmanifest inför EU-valet. Skyddstiderna för kommersiell kopiering måste kortas till fem år, med möjlighet till förlängning i ytterligare 15 år, och rätten att citera andras verk bör stärkas. Dessutom vill partiet på sikt slopa patentskyddet för mjukvara och  läkemedel.

EU:s datalagringsdirektiv och IPRED-lagen – som gör det lättare att ingripa mot olaglig fildelning – måste upphävas för att motverka företags och staters övervakning av människors aktiviteter på nätet. Unionen ska inte heller finansiera projekt för att utveckla metoder för massövervakning. Partiet kräver också ökad insyn i ministerrådet och anser att den fria rörligheten inom unionen måste respekteras av alla medlemsländer.

Därtill bör samtliga EU-länder förbjuda all form av diskriminering på grund av sexuell läggning.

Piratpartiet fick 7.1 procent av rösterna i EU-valet 2009 men enligt en opinionsundersökning från Novus skulle partiet åka ur Europaparlamentet om det vore  val idag. Christian Engström och Amelia Andersdotter heter deras nuvarande parlamentariker i EU-parlamentet.