Hoppa till artikelns andra spalt.

Svenska EU-politiker okända för väljarna

Tre av fyra svenskar har ingen aning om vilka de svenska EU-parlamentarikerna är. Och av dem som gissar har hälften fel.

Folkpartiets Marit Paulsen är den överlägset kändaste svenska EU-parlamentarikern – sju procent kunde nämna henne. Det visar en undersökning som Europaportalen låtit opinionsinstitutet Sifo genomföra. Hon var också den politiker som fick flest personkryss i förra EU-valet 2009.

Men tre fjärdedelar av svenskarna kan inte nämna en enda svensk EU-parlamentariker. 169 av de 1000 tillfrågade i undersökningen prickade in minst en parlamentariker. Av de tillfrågade som uppgav ett namn hade nästan hälften fel – de gissade på personer som inte sitter i EU-parlamentet.

I topp bland de felaktiga svaren återfinns EU-kommissionär Cecilia Malmström, EU-minister Birgitta Ohlsson och förre EU-kommissionären Margot Wallström. Bland de mindre tippade namnen hittar vi Ian Wachtmeister och Fredrik Reinfeldt.

Bara åtta av de 20 svenska EU-parlamentarikerna kändes igen av sju eller fler tillfrågade som krävs för att nå upp till en procent. En av de minst igenkända är piratpartisten Christian Engström som bara en person lyckades pricka in. Han menar att resultatet beror på att bevakningen av EU-frågor är för dålig.

– Tyvärr är EU-parlamentariker inte speciellt kända i Sverige. Det är en väldigt svag fortlöpande rapportering om vad som händer i EU-parlamentet, säger Christian Engström som tycker att det är tråkigt eftersom de individuella ledamöterna kan ha större betydelse än vad enskilda svenska riksdagsledamöter har.

Han pekar även på att valkampanjen inför EU-valet ännu inte kommit igång och att kandidaterna därför inte kunna presentera sig för en bredare massa.

Inte heller Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, är förvånad över att så få svenskar känner till vilka som representerar dem i EU-parlamentet.

– Det är inget exceptionellt konstigt resultat, eftersom de flesta [EU-parlamentarikerna] inte är så exponerade i svensk politik när det inte är parlamentsval, säger Toivo Sjörén.

Han menar att EU-parlamentarikerna har svårt att bli riktigt kända för att EU-frågor inte rankas som särskilt viktiga hos befolkningen.

– Tycker folk att det är viktigt att komma ihåg de här, nej det kanske man inte alltid tycker, säger Toivo Sjörén.

Han jämför resultatet med kännedomen om ministrarna i den svenska regeringen.

– Även om man är ganska exponerad är det rätt svårt att bli riktigt känd. Ta de mindre kända ministrarna, det är många som inte känner till dem, säger Toivo Sjörén.

 

Svenska EU-parlamentariker

19 av de 20 svenska EU-parlamentarikerna. Känner du igen alla? Vem saknas?