Annons

OECD:s generalsekreterare Angel Gurría. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyskland måste göra mer för Europas återhämtning

Reformer i euroländerna måste fortsätta och inte begränsas till krisländerna menar OECD. 

Trots att de flesta euroländerna börjar få en positiv tillväxt ser den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD inget utrymme för EU-länderna att trappa ned på reformer.

– Vi börjar se tecken på en långsam återhämtning och det är därför mycket viktigt att länderna står fast vid reformagendan och ta den ännu längre, sade Angel Gurría, OECD:s generalsekreterare, när han på måndagen i Bryssel diskuterade frågan om ekonomin i eurozonen tillsammans med finansministrarna från fyra Portugal, Spanien, Irland och Nederländerna.

Han menade att även överskottsländer som Tyskland inte gjort tillräckligt för att öka tillväxten och minska arbetslösheten i Europa.

– Drivkraften för reformer har varit mycket större i programländerna än i norr under de senaste åren, sade Gurría som fick stöd av de fyra EU-ländernas finansministrar.

– Vår prioritet är att framför allt de större ekonomierna i Europa växer snabbare än tillväxtprognoserna, sade Michal Noonan, Irlands finansminister.

– Reformtrycket får inte begränsas till programländerna, sade eurogruppens chef, tillika nederländsk finansminister, Jeroen Dijsselbloem och syftade på de fem euroländerna Grekland, Irland, Portugal, Cypern och Spanien som fått krislån.

Maria Luís Albuquerque, Portugals finansminister, ansåg att den värsta krisen är över men att det fortfarande finns mycket kvar att göra. Inte minst ta bort de problem som hindrar små- och medelstora företag från att få banklån.

– Situationen kommer vara utmanande och skör en bra tid framöver, sade Maria Luís Albuquerque.