Andel av befolkningen i Ukraina som har ryska som modersmål. Från 2001.

Bild: Alex Tora

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ukrainska flygplatser ockuperade - parlamentet vädjar till FN

Två flygplatser på Krimhalvön patrulleras av oidentiferade soldater och beväpnade män. Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov talar om en rysk ”väpnad invasion”.

Tidigt på fredagen anlände beväpnade män till militärflygplatsen Belbek i ukrainska Sevastopol, i den självstyrande regionen Krim. Enligt ryska nyhetsbyrån Interfax rör det sig om ryska trupper från flottbasen i Sevastopol, som anlände i tio lastbilar och ett antal pansarfordon, rapporterar Aftonbladet.

Sedan dess patrullerar de utanför flygplatsen. Inne i flygplatsen finns ukrainsk militär och gränsvakter, skriver den ukrainske inrikesministern Arsen Avakov på sin Facebooksida, rapporterar BBC.

"Jag anser att det som hänt är en väpnad invasion” skriver Avakov. Men Rysslands svartahavsflotta förnekar att den skulle vara inblandad i ett övertagande eller en blockad av flygplatsen.

Även en flyplats i Krims regionhuvudstad Simferopol ockuperades av beväpnade män på fredagen. Under dagen har ett femtiotal personer, som tros vara proryska milismän, patrullerat utanför.

Ukrainas parlament har bett FN:s säkerhetsråd ta upp situationen i Krim.

På fredagen gjorde Viktor Janukovitj sitt första offentliga uttalande sedan han i förra veckan avsattes som Ukrainas president.

På en presskonferens i den sydryska staden Rostov-on-Don sade han att han tänkte fortsätta kämpa för sitt lands framtid. Han sade att han tvingats bort av profascistiska grupperingar och att Väst hade ett ansvar i att ha gett efter för demonstranterna som ville hans avgång.