Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentet behöver en starkare grön, feministisk vänster, skriver Malin Björk (V).

Debatt: Välfärd eller högerpolitik – EU-valet handlar om politik

Malin Björk (V) 18 februari 2014 | Ett Europa med framtidstro och medmänsklighet

Vi vill både kritisera EU:s odemokratiska strukturer och påverka det politiska innehållet i EU-besluten.  Den europeiska vänstern är idag den tydligaste motkraften till den rådande högerpolitiken. Det skriver Malin Björk, förstanamn till Europaparlamentet för Vänsterpartiet.

På vissa låter det som att EU-valet handlar om vem som gillar Europa och inte. Men valet handlar inte om att vara för eller emot europeiskt samarbete. Det handlar om politik. Vi i Vänsterpartiet är övertygade om att väljarna vill påverka sin livssituation och att alla har en uppfattning, inte bara om hur de vill leva själva, utan också om hur de vill leva tillsammans och vilka värden som ska dominera. Det är de diskussionerna och samtalen vi i Vänsterpartiet tar med väljarna.    

Vi vill bidra till ett Europa som drivs av framtidstro och medmänsklighet. Som drivs av solidaritet istället för rädsla och sätter människors behov före vinstintresse och girighet. Där klimatfrågan tas på allvar och kvinnors rätt till sina kroppar respekteras. Då krävs en ny politik för Sverige och för EU. Och för det krävs fler gröna, feministiska, vänsterkrafter i Europaparlamentet.

Idag är EU i kris både politiskt och demokratiskt. EU:s demokratiska underskott upplevs som ett problem till och med av Financial Times och The Economist. De oroar sig för den demokratiska legitimiteten hos ledare som Martin Schulz, Guy Verhofstadt, och Jean-Claude Juncker. Med rätta. De här gubbarna är medansvariga till den svältpolitik som pådyvlats de euroländer som tvingats ta nödlån, där den gemensamma välfärden förstörs och förgörs. Detta sker inte på grund av grekernas lathet eller att spanjorerna levt i överflöd. Det sker på direkt order av EU. Vi i Vänsterpartiet säger nej till nedrustningen och privatiseringen av det gemensamma, vi försvarar välfärden i Sverige och ute i Europa.

Vänsterpartiet kräver också att svenska folkets nej till Euron i folkomröstningen ska respekteras och att Sveriges ekonomiska politik inte ska styras av EU. Vi vill att finansmarknader regleras och att vissa typer av finansiell handel förbjuds. Ensidig nedskärningspolitik måste ersättas med en politik för arbete, klimatinvesteringar, och hållbar ekonomisk utveckling.

Vi är för ett öppnare EU och välkomnar att människor från andra länder kan komma till Sverige. Men vi motsätter oss att löntagare utnyttjas, och kräver att alla ska omfattas av svenska kollektivavtal. Vi ser också hur arbetsrätten försvagas och monteras ner i de länder som drabbats hårdast av krisen. Vänsterpartiet står alltid upp för arbetsrätten - vare sig den hotas i Sverige, Grekland, eller någon annanstans.  

Utanför Lampedusa drunknar människor på flykt från krig och svält. EU:s militarisering ökar, prostitutionsmarknaderna växer och de fascistiska och rasistiska partierna blir allt mer rumsrena. EU har satsat skattebetalarnas pengar på att rädda bankerna och vinstintressen istället för människor. Det är tydligt att denna högerpolitik på EU-nivå leder till samma sak som i Sverige, nämligen ökade klyftor och orättvisor – inom länder, mellan kvinnor och män, och mellan länder. Den skapar murar runt Europa, den göder sexism, rasism, homofobi, och populism. Vänsterpartier runt om i Europa och Vänsterpartiet i Sverige är idag de tydligaste motkrafterna mot detta.

Vi menar att EU handlar om politik och demokratisyn, och vilket samhälle vi vill leva i. Ett som domineras av girighet, bankernas väl och ve, och marknadens makt över människor. Eller ett som präglas av den vision som vi arbetar för – i Europaparlamentet liksom i Sverige. Ett samhälle där solidaritet, medmänsklighet och välfärd åt alla är ledstjärnor.

Vi tror inte att det går att spara sig ur den här krisen. Vi tror inte att tjänstemän är bättre på att styra ett land än folkvalda politiker och vi tror inte att den fria marknaden är enda lösningen. Vi vill stimulera ekonomin, arbeta för ett öppnare Europa och gå in i framtiden med gröna, jämställda ögon. Vi tänker aldrig rösta för en utförsäljning av Europa eller ställa oss bakom ökad militarisering. Vi tänker alltid försvara kvinnors kroppar. Vi tänker alltid ha solidaritet som ledstjärna. Vi kommer aldrig säga ja och tack till odemokratiska institutioner eller förvrängda EU-fördrag. Vi är inte till salu.

Vänsterpartiet är det parti som tydligast visat att vi kan hålla två bollar i luften samtidigt. Vi kan både granska och kritisera de odemokratiska strukturer och premisser som EU bygger på; och påverka det politiska innehållet i de beslut som faktiskt fattas på EU-nivå.

Vi är de som står för alternativen och kan utmana den uppgivenhet som idag präglar EU:s politik. Europaparlamentet behöver en starkare grön, feministisk vänster. Europaparlamentet behöver fler Vänsterpartister.

Malin Björk
Förstanamn till Europaparlamentet för Vänsterpartiet

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret