Vänsterpartiets EU-plan: Mindre makt till Bryssel

Vänsterpartiet har spikat sina huvudfrågor inför valet till EU-parlamentet. Fokus ligger på att minska unionens makt.

Vänsterpartiet antog på fredagen sin plan för EU-valet i maj. De viktigaste frågorna för partiet är att ge mer makt åt EU-länderna, stärka löntagarnas rättigheter och ändra unionens ekonomiska politik.

Alla som arbetar i Sverige ska omfattas av svenska kollektivavtal och Lavallagen ska skrotas, enligt valplattformen. Europas finansmarknader bör regleras, bankerna ska betala sina egna förluster och de länder som vill lämna eurosamarbetet ska få göra det utan hinder.

Partiet lovar också att arbeta för en generös flykting- och asylpolitik inom unionen.

Vänsterpartiets fick 5.7 procent av rösterna i EU-valet 2009. Mikael Gustafsson heter  deras nuvarande parlamentariker i EU-parlamentet.