Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Samarbetet i Europa handlar om vardagsnära frågor som påverkar oss alla varje dag. Europa ligger i Sunne och Falkenberg, i Tingsryd och Strömstad, i Robertsfors och Krokom, skriver Kent Johansson (C).

Debatt: Vi måste vända på Europa

Kent Johansson (C) 25 februari 2014 | Europa syns i småorts-Sverige

Fyra EU-frågor är viktigast för mig: Tuffare klimatpolitik, öppenhet och integritet, ja till samarbete - nej till euron. Det skriver Kent Johansson första namn på Centerpartiets lista i valet till Europaparlamentet.

Valet till Europaparlamentet handlar inte om frågor som ligger bortom riksdagen och regeringen i Stockholm. Europa ligger närmare än så. Samarbetet i Europa handlar om vardagsnära frågor som påverkar oss alla varje dag. Europa ligger i Sunne och Falkenberg, i Tingsryd och Strömstad, i Robertsfors och Krokom.

Det synsättet är inga konstigheter för människor i småorts-Sverige. På platser utanför de största städerna framträder ofta betydelsen av att vi samarbetar i Europa mycket tydligt.

Lokala företag som säljer nästan all sin produktion till andra länder blir en självklar utgångspunkt för samtal om vår plats i Europa.

Min syn på Europasamarbetet utgår just från ett sådant lokalt vardagsperspektiv.

Europa är inte bara 28 stater och deras regeringschefer som glider förbi i TV-rutan på väg från en svartblänkande limousin in till ett slutet möte. Nej, Europa är 500 miljoner medborgare som samarbetar på olika nivåer: i regioner, kommuner, föreningsliv, företag.

Jag brukar säga att vi måste vända på Europa. Samarbetet i Europa får inte bli ett projekt för eliterna i storsamhället. Ett grönt, öppet och hållbart Europa måste byggas underifrån.

Det är samma politik som Centerpartiet har stått för i över hundra år i kommuner, landstig och i riksdagen. Självklart har vi samma underifrånperspektiv i Europa.

Det är det vi menar med närodlad politik.

Europaparlamentets beslut om nya EU-regler för offentlig upphandling är ett exempel på ett sådant synsätt.

Äntligen får vi större möjligheter för kommuner, landsting och regioner att köpa in råvaror och livsmedel av rätt kvalitet.

Jag vill uppmana alla som arbetar med offentliga upphandlingar lokalt att så snart som möjligt sätta igång med förändringsarbetet genom att besluta om nya regler så att kvalitet, arbetsvillkor och omsorg om miljön blir vägledande för upphandlingen. Nu har vi chansen att förändra.

Här blir det tydligt hur lokalt ansvar hänger ihop med gränsöverskridande ambitioner.

Valets viktigaste sakfråga är klimatet, som är en global ödesfråga, och samtidigt finns lösningarna lokalt. Nyckeln till en grön omställning finns i de gröna näringarna och grön teknik i hela Sverige.

EU måste ta klimatutmaningen på största allvar. Därför ska vi ha bindande och ambitiösa mål för utsläpp, energieffektivisering och satsningar på förnybart.

Europa ska gå före och vara världsledande. Detta är en stor utmaning för oss i Sverige.

Just nu är jag i slutskedet på en rundresa till 24 kommuner i hela Sverige, från Kiruna till Svalöv. Jag har träffat småföretagare, förtroendevalda, föreningsaktiva och gymnasieelever på alla platser, och mött massvis med spännande tankar om Europasamarbetet.

I dag finns en helt annan nyfikenhet och ett växande intresse för hur vi utifrån det lokala perspektivet kan samarbeta i Europa.

Och jag märker hur allt fler vill diskutera just de tre frågor som är viktigast för mig inför valet den 25 maj:

  • Tuffare klimatpolitik. Ambitiösa och bindande mål för utsläpp, energieffektivisering och satsningar på förnybar energi. Den gröna omställningen innebär möjligheter för hela Sverige.
  • Öppenhet och integritet. Öppenhet och rörlighet ger oss nya kontakter och ny kunskap. Vi måste varna för misstänksamhet och fördomar som hellre vill sluta oss mot omvärlden. Den som jobbar lokalt vet att öppna armar och positiv handlingskraft kan uträtta storverk. Starkare skydd för personlig integritet genom ett särskilt integritetsprotokoll som tillägg till EU:s fördrag.
  • Ja till samarbete, nej till euron. Vi slår vakt om den inre marknaden och den fria rörligheten. Men vi säger nej till euron.

Kent Johansson
Europaparlamentariker (C) och första namn på Centerpartiets lista i valet till Europaparlamentet

 

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret