När Alliansens partisekreterare i veckan presenterade sin kampanjstrategi för valåret var EU-valet en ickefråga.

Bild: David Gustavsson

Hoppa till artikelns andra spalt.

Alliansen osynliga i EU-valet

Trots att de fyra allianspartierna sedan åtta år uppträder enigt i ministerrådet vill de inte kampanja tillsammans i valet i maj. Det är en strategi för att slippa EU-frågorna, menar statsvetaren Magnus Blomgren.

Alliansregeringens fyra partier driver sedan 2006 en gemensam linje i EU:s ministerråd. I valet till Europaparlamentet har de borgerliga allianspartierna dock ingen gemensam valstrategi.

När Alliansen i veckan presenterade sin kampanjstrategi för valåret var EU-valet följaktligen en ickefråga.

– Vi har inget speciellt gemensamt mål utan går till EU-val som enskilda partier, sade Kent Persson, Moderaternas partisekreterare.

Michael Arthursson, Centerpartiets partisekreterare, delade Kent Perssons analys.

–  I EU-parlamentet agerar man inom ramen för sin partigrupp. Så jag ser inga fördelar med att bilda en [svensk borgerlig] allians på europeisk nivå, sade Michael Arthursson.

Magnus Blomgren, EU-forskare på Umeå universitet, menar att det partisekreterarna påstår inte är hela sanningen, eftersom alliansen är representerad i ministerrådet som tillsammans med EU-parlamentet stiftar EU-lagarna.

– Det innebär att det finns en allianspolitik kring EU i ministerrådet. Att separera Europapolitik från nationell politik är en strategi för att komma undan EU-frågorna genom att inte prata om dem.

Blomgren säger att det blir särskilt viktigt att inte prata EU-politik inför ett riksdagsval.

– Man vill inte riskera att bli ovän med potentiella väljare som kanske är mer skeptiska till EU. Inte heller socialdemokraterna vill få upp EU-frågorna på dagordningen.