EU-regler ska få fler bönder att odla ekologiskt

EU-kommissionen föreslår nya gemensamma regler för ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter.

– Det är viktigt att stödja sektorn så att den kan möta efterfrågan, men utan att förändra grundtanken, det ekologiska. Det gäller att öka kapaciteten utan att sänka kraven, sade EU:s jordbrukskommissionär Dacian Cioloș på en presskonferens i Bryssel på tisdagen, där han presenterade förslaget till ny förordning.

Ekologiskt jordbruk utgör fortfarande bara en liten del av det europeiska jordbruket men branschen växer mycket snabbt. Efter Österrike har Sverige störst andel ekologiskt jordbruk i EU, knappt 16 procent.

På bara tio år har efterfrågan på EU-ländernas ekologiska marknad fyrdubblats. Utbudet har däremot inte vuxit lika snabbt. Tanken bakom uppdateringen av EU-reglerna är just att få sektorn kan utvecklas snabbare.

Framför allt ska reglerna i olika EU-länder bli mer lika, genom att många av de nuvarande nationella undantagen för tillverkning och kontroll helt slopas.

En annan nyhet är att småbönder framöver ska kunna gå samman och ansöka om ekologisk certifiering i grupp. Därmed ska det bli billigare för enskilda jordbruk att gå över till ekologisk produktion.

Kommissionens förslag måste godkännas av EU-parlamentet och ministerrådet för att det ska bli lag.