Tre partier i alliansen Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet vill inte medverka med partiledare i TV4:s EU-debatt.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Partiledardebatt inställd efter borgerligt nej

Tre allianspartier vill inte att deras partiledare ska debattera EU-frågor i TV4, debatten ställs därför in.  — Det sänker valtemperaturen att partiledarna tackar nej, säger valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Fem dagar före EU-valet 25 maj hade TV4 planerat att sända en timmes lång EU-valsdebatt med partiledarna för de partier som sitter i Europaparlamentet.

Debatten blir dock inte av sedan Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet tackat nej. De vill istället att deras respektive toppkandidat på EU-valsedlarna ska framträda, rapporterar Aftonbladet.  

Den kände valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson är besviken på att debatten ställs in.

— Jag tycker att det här är jättetrist. Det sänker valtemperaturen att partiledarna tackar nej. Om inte de visar att  valet är viktigt vad sänder de då för signaler. Det visar tydligt att man har en annan prioritering.

Han är även kritisk mot TV4 som inte vill ha en debatt mellan EU-valets toppkandidater. Men säger samtidigt att partiledarna utan tvekan har största möjlighet att få upp valtemperaturen, något som behövs för att höja valdeltagandet.

— Nu har vi 400 000 förstagångsväljare som behöver all hjälp de kan få att orientera sig ideologiskt i det svenska partisystemet. Varje inställd debatt i det här läget är negativt för demokratin, säger Henrik Ekengren Oscarsson till Europaportalen.