De sju ledarna i G7 samt EU:s representanter under måndagens möte i Nederländerna.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ryssland utfryst från rikelandsklubb

Den ekonomiskpolitiska sammanslutningen G8 gjorde sig på måndagen av med Ryssland och blir åter G7, åtminstone tillfälligt.

”Rysslands handlande under de senaste veckorna överensstämmer inte med [gruppens delade övertygelser och ansvar]”, heter det i ett gemensamt uttalande från ledarna från de sju rika länderna samt EU, som även är med på gruppens möten.

Det G8-möte som var planerat till ryska Sotji i juni flyttas istället till Bryssel och Rysslands president Vladimir Putin får inget inbjudningskort. G7-gruppen uppmanade även sina utrikesministrar att inte delta på ett G8-möte i Moskva i april. De sju ländernas energiministrar ska även träffas för att ”diskutera sätt att stärka vår gemensamma energisäkerhet”, läs: minska beroendet av rysk olja och gas.

Men Moskva fortsätter uttrycka oberördhet över omvärldens reaktioner på de senaste veckornas händelser på Krim.

– G8 är en informell klubb utan formellt medlemskap så ingen kan uteslutas ur den. Om våra västliga partner anser att formatet inte längre behövs håller vi oss inte fast vid det. Vi tror inte att det blir ett stort problem om det inte sammankallas under ett till 1,5 år, sade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov efter beslutet.

G7-ledarna upprepade i beska ordalag tidigare utspel att folkomröstningen på och annekteringen av Krim är olaglig. Gruppen är även redo att öka sanktioner som ”kommer ha en allt mer betydande inverkan på den ryska ekonomin om Ryssland fortsätter förvärra situationen”.

Under måndagen träffades även för första gången den ryske utrikesministern med sin ukrainske motsvarighet, Andrij Desjtjitsja. Den ukrainske utrikesministern vidhöll att Ukraina ser Krim som en del av landet, enligt ett uttalande på den ukrainska ambassaden i Nederländerna. Detta trots att Ukraina på måndagen drog tillbaka sina sista trupper från Krim.

Sergej Lavrov underströk att Ryssland inte avser att använda sin militär i de östra och södra delarna av Ukraina.