Annons

– Jag kommer att få utlopp för mitt debatterande och argumenterade och det tilltalas jag av. Det är ett av skälen till att jag ställer upp som kandidat, säger Ellinor Eriksson (S).

Bild: David Gustavsson

Hoppa till artikelns andra spalt.

S-kandidat: Jag ska arbeta dag och natt

Ellinor Eriksson från Gävle är socialdemokraternas yngsta kandidat i EU-valet. Blir hon invald vill hon vara en röst för Europas unga och driva jämställdhetspolitik i parlamentet.

Europaportalen träffar samtliga svenska toppkandidater inför valet till Europaparlamentet. Först ut är Ellinor Eriksson.

– Jag är beredd att jobba dag och natt om jag kommer in i, säger Ellinor Eriksson (S).

Vi ses i ett litet vitmålat rum i socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen i Stockholm. Hon har med sig två pressekreterare och som alltid – i offentliga sammanhang – bär hon en rosett på huvudet.

–  Jag gillar huvudbonader och har kommit att bli förknippad med det och då är det dumt att inte ha huvudbonader i alla sammanhang, förklarar hon.

Ellinor Eriksson har plats sju i socialdemokraternas EU-vallista. Hon är 25 år och därmed partiets yngsta kandidat. I dag är hon förbundssekreterare i SSU och vice ordförande i Young European socialists (YES), SSU:s europeiska paraplyorganisation.

Om hon blir invald i EU-parlamentet vill hon vara en röst för Europas unga.

–  Det är för få parlamentariker som representerar den gruppen och jag känner att Europas unga håller på att sumpas bort i spåren av den ekonomiska krisen. Många kan inte förverkliga sina drömmar trots att de pluggar hårt. Samtidigt har vi en välutbildad generation som kan skapa europeisk välgång förutsatt att man tar vara på den.

Varför ska väljarna kryssa dig när EU-parlamentet inte har något direkt inflytande över ungdomsarbetslösheten?

– Jag är medveten om att ungdomsarbetslösheten framför allt regleras på nationell nivå men den är avhängig till exempel den ekonomiska situationen i flera europeiska länder. EU-parlamentet spelar en stor roll vad gäller beslut om ekonomiska restriktioner och ekonomisk hjälp för medlemsländerna. Jag skulle bland annat verka för att EU:s olika fonder, till exempel socialfonden, används till aktiva arbetsmarknadsinsatser.

Hon lovar också att jobba för en mänskligare flyktingpolitik i unionen. Ellinor Eriksson vill skrota förstalandsprincipen som innebär att det EU-land som först tagit emot den asylsökande har ansvar för asylprövningen. Hon anser också att flyktingar ska få söka asyl på EU-ländernas amabassader utomlands.

Dessutom vill Ellinor Eriksson vara en tydlig motvikt till de nationalistiska partier på högerkanten som kan komma in i parlamentet.

– Vi ser en högerextremism och nynazism på frammarsch i Europa. Kampen för en human politik kommer därför vara aktuell i Europaparlamentet under den kommande mandatperiod.

Även jämställdhetsfrågor ligger henne varmt om hjärtat.

– Män har mer makt än kvinnor i EU:s institutioner och det ger utslag på politiken. Jag vill verka för en bättre genusanalys i EU och lyfta fram att kvinnor står för merparten av det obetalda arbetet i hemmen.

Kan du tillföra något särskilt i EU-parlamentet med tanke på att du är uppvuxen på landet?

– Jag tycker att storbönderna ofta lägger beslag på debatten. Jag menar att det behövs parlamentariker som även lyfter fram behovet av bra transporter, bredband och tågförbindelser på landsbygden.

Vilket inflytande man får i EU beror mycket på ens personlighet. Ellinor Eriksson satsar på en kombination av karisma och hög grad av väljarkontakt.

– Att vara cool och snygg och göra snärtiga uttalanden har säkert betydelse. Men jag tror också att man vinner stöd, inflytande och respekt genom att vara nära de människor man representerar. När våra socialdemokratiska parlamentariker inte är i Bryssel åker de flitigt runt i Sverige och möter människor. Det är något jag vill ta efter.

Mycket av EU-parlamentarikernas arbete sker i parlamentets utskott. Ellinor Eriksson har inte bestämt sig för vilket utskott hon vill satsa på men vill helst vill sitta i  miljö- eller utrikesutskottet.

– Jag intresserar mig för de sociala aspekterna av miljöpolitiken. Miljömärkningar är exempelvis jättebra, men vi måste vidga perspektivet och även tala om klimatflyktingar till följd av torka och översvämningar.

Om Ellinor Eriksson blir invald lovar hon att ha hög närvaro på både utskottmötena och i omröstningarna i plenum.

– Jag jobbar extremt mycket redan nu. Jag har ingen partner och inget annat liv än politiken så kommer jag in är jag beredd att jobba dag och natt.

Även om hon lärt sig mycket om EU genom sitt arbete i SSU:s  europpeiska paraplyorganisation YES har hon såklart kunskapsluckor. Därför hårdpluggar hon om unionen inför valet.

– Hur arbetet går till bakom kulisserna och vem man ska prata med är sådant jag får lära mig om jag blir invald. Men jag kommer att vara ambitiös nog för att lyckas vara en framgångsrik och skicklig parlamentariker.

Om du blir invald. Vad blir största skillnaden jämfört med det du gör nu?

– Jag kommer att få utlopp för mitt debatterande och argumenterade och det tilltalas jag  av och det är ett av skälen till att jag ställer upp som kandidat.

Känner du dig som en europé?

– Jag har blivit europé när jag rest runt i Europa som medlem i SSU. Jag tror att många unga ”blir” européer när de får upptäcka Europa och inse våra likheter och skillnader.