Hoppa till artikelns andra spalt.

Snowden: USA pressade EU-länder till svaga dataskyddslagar

I ett brev till EU-parlamentet skriver visselblåsaren Edward Snowden att USA pressade EU-ländernas regeringar att anta svagare dataskyddslagar, både i de enskilda länderna och i EU.

Därefter klubbade USA avtal med de enskilda europeiska regeringarna om utlämnande av data till den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA.

”Ett EU-land som Danmark kan ge NSA tillgång till en dansk avlyssningscentral på (det ouppfyllbara) villkoret att NSA inte letar efter danskar, och Tyskland kan ge NSA tillgång till en av sina avlyssningscentraler på villkor att det inte letar efter tyskar”, skriver Snowden i brevet, rapporterar SvD.

EU-parlamentets justitieutskott Libe har utrett avlyssningsskandalen och har sammanställt en rapport. Edward Snowden skulle delta över videolänk från Moskva, där han fått tillfällig asyl, men valde att skicka sina svar i brevform av rädsla för att hans gömställe skulle röjas.

I brevet till utskottet ber Edward Snowden om politisk asyl i Europa. Piratpartiet och EU-parlamentets miljöpartistiska grupp vill att Snowden ges skydd och en tillflyktsort.

På tisdag kommer EU-parlamentet i sin helhet att diskutera Libe-utskottets rapport om massövervakning och på onsdag röstar man.