Hoppa till artikelns andra spalt.

Vänsterpartier allt populärare inför EU-valet

Socialdemokraterna tappar och vänstern blir större än liberalerna. Det är slutsatsen av den andra sammanställningen av opinionen i medlemsländerna inför EU-valet.

Precis som i den förra sammanställningen skulle den socialdemokratiska partigruppen i EU-parlamentet, S&D, bli störst om det vore EU-val i dag. Men skillnaden mellan högergruppen EPP och S&D minskar från 17 till sju platser. Detta beror dock inte på att stödet för EPP-gruppen, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, ökat utan på att stödet för S&D minskat.

Annons

I veckans sammanställning av alla tillgängliga opinionsundersökningar i medlemsländerna som organisationen Votewatch gjort går vänsterpartistiska GUE-gruppen om liberala Alde och blir den tredje största partigrupp. GUE skulle närmast fördubbla sitt antal mandat om det vore EU-val i dag.

De gröna gör ett stort tapp i stödet, både i jämförelse med nuvarande mandatfördelning och med sammanställningen av opinionen i februari.

De ledamöter som saknar grupp, ofta EU-skeptiska och främlingsfientliga, får 92 mandat, samma som i den förra sammanställningen.