EU-kommissionens föreslår nödpaket på 11 miljarder euro till Ukraina

EU-kommissionens föreslår nödpaket på 11 miljarder euro till Ukraina

Bild: EU-kommissionen

Villkorat EU-paket till krisande Ukraina

EU är beredd att ge Ukraina bidrag och lån för sammanlagt knappt 100 miljarder kronor.

EU stöttar Ukraina kortsiktigt med motsvarande 5,4 miljarder kronor och på längre sikt med motsvarande 98 miljarder kronor. Det tillkännagav EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso när han på onsdagen presenterade ett krispaket för det skuldtyngda landet.

– Det kombinerade paketet som vi föreslår uppgår till totalt 11 miljarder euro (98 miljarder kronor) från EU:s budget och från EU-baserade finansiella institutioner under de kommande två åren, sade Barroso.

I jämförelse fick pyttelilla EU-landet Cypern 89 miljarder kronor i ett krispaket för ett knappt år sedan. Ukraina är Europas näst största land med drygt 45 miljoner invånare.

Förslaget från EU-kommissionen kommer att behandlas av EU-ländernas stats- och regeringschefer som träffas på torsdag för ett blixtinsatt toppmöte med anledning av krisen i Ukraina. På toppmötet deltar även Arsenij Jatsenjuk, premiärminister i Ukrainas övergångsregering.

I paketet finns motsvarande 12 miljarder kronor i reda bidrag och av dem kan åtminstone 5,4 miljarder landa på den ukrainska regeringens bankkonto redan inom ett par veckor, enligt Barroso.

En annan kortsiktigt förslag för att ge en knuff åt den ukrainska ekonomin är att EU slopar sina tullar mot Ukraina.

– EU-kommissionen är redo att lägga ett förslag till ministerrådet och EU-parlamentet att unilateralt tillämpa bestämmelserna om varuimport i frihandelsområdet [som skapas genom ett avtal som den ukrainska regeringen planerar skriva under efter valet i maj].

Lejonparten av det paket som José Manuel Barroso presenterade utgörs av lån från Europeiska investeringsbanken och Europeiska utvecklingsbanken – lån som är kopplade till olika villkor som ekonomiska reformer.

– Vi förväntar oss att den ukrainska regeringen skriver under ett avtal med IMF. Det är redan villkoret för det här paketet, sade Barroso.

EU-kommissionen har experter på plats i Ukraina som utvärderar landets ekonomiska behov.

Bortsett stödpaketet till Ukraina kommer EU-ledarna på morgondagens toppmöte också att ta ställning till sanktioner mot Ryssland.

– Vår främsta prioritet är att bidra till en fredlig lösning på den aktuella krisen, sade Barroso. Detta är första gången på många år som vi har upplevt ett verkligt hot mot stabiliteten och till och med freden på den europeiska kontinenten.