Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentet kritiserar talman

En majoritet av EU-parlamentarikerna riktar skarp kritik mot talman Martin Schulz utnämningar av nära medarbetare till toppjobb i parlamentets förvaltning.

EU-parlamentarikerna kritiserade på onsdagen också Schulz för att han i sin roll som talman för hela parlamentet kampanjar som den socialdemokratiska gruppens kandidat till ordförande i EU-kommissionen.

365 ledamöter röstade för betänkandet om ansvarsfrihet för EU-parlamentets budget för 2012, där de Schulz-kritiska artiklarna hade skrivits in. 190 röstade mot och 82 avstod från att rösta. Framför allt ledamöter ur Schulz partigrupp S&D röstade mot.

Samtliga svenska socialdemokrater röstade mot betänkandet. I en tidigare omröstning, om de enskilda punkterna, röstade de svenska socialdemokraterna för det avsnitt som kritiserar utnämningarna. Men de röstade mot ifrågasättandet av talmannens dubbla roller eftersom de ansåg att Schulz dömdes på förhand.