Annons

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentets talman anklagas för trixande och dubbla roller

EU-parlamentets talmannen Martin Schulz ogiltigförklarar en text som kritiserar honom själv. Parlamentet skjuter upp en budgetomröstning i protest.

I torsdags röstade EU-parlamentet om den egna institutionens ansvarsfrihet för 2012. I betänkandet finns flera punkter som är kritiska till parlamentets talman, den tyske socialdemokraten Martin Schulz.

En del av betänkandet kritiserar att Schulz i flera månader hållit inne på en rapport från EU:s antikorruptionsbyrå Olaf om mutskandalen med tobaksdirektivet och den före detta hälsokommissionären John Dalli, som beställts av parlamentets budgetkontrollutskott.

Martin Schulz dömde ut det stycket som ogiltig. Parlamentets interna regelverk ger talmannen rätt att under vissa omständigheter ogiltigförklara ändringsförslag som läggs fram i plenum. Texten i fråga är dock inte ett ändringsförslag utan har redan klubbats i utskottet.

I protest mot Schulz agerande röstade 431 ledamöterna (mot 154 emot) för att skjuta upp omröstningen om hela betänkandet till nästa vecka, EU-parlamentets sista plenumvecka före valet, för att låta talmannen ändra sig tills dess.

- Detta i sista minuten och aldrig förut skådade trick av talman Schulz [...] innebär nästan censur. Detta oroväckande steg att slopa en del av det officiella betänkandet som kritiserade hans egna handlingar underminerar allvarligt parlamentets demokratiska principer, sade Bart Staes, belgisk miljöpartist i budgetkontrollutskottet, rapporterar Euractiv.

Svenska socialdemokraterna ville inte skjuta upp omröstningen.

- Jag tyckte inte att det var ett argument för att skjuta upp hela omröstningen. Problemet med ansvarsfriheten är att det läggs till en massa väldigt politiska saker, men det handlar om budgeten för 2012, säger Göran Färm (S).

En annan kritik mot Schulz är att han både företräder parlamentet och kampanjar för att bli ordförande i EU-kommissionen efter EU-valet i maj.

I betänkandet uppmanas Martin Schulz förklara hur han gjort för att separera rollerna vad gäller sin egen personal, parlamentets informationskontor och sina resekostnader, samt kräver en tydlig uppdelning ”så att EU:s skattebetalare inte ska behöva betala för valkampanjen för ledare för europeiska vallistor”.

En majoritet av ledamöterna – 399 ledamöter från olika partigrupper – stödde texten. Samtliga svenska EU-parlamentariker stödde texten förutom Alf Svensson (KD) och de socialdemokratiska ledamöterna som lade ned sina röster.

Göran Färm säger att Socialdemokraterna lade ned sina röster eftersom själva uppmaningen till Schulz följs av ett konstaterande att han inte lyckats separera sina roller.

- Vi instämmer i den inledande meningen men håller inte med om meningen som dömer honom på förhand, säger Färm.

Martin Schulz är kandidat för det europeiska socialdemokratiska partiet. Den socialdemokratiska partigruppen ser ut att kunna bli störst i EU-parlamentet efter valet och då är chansen stor att Schulz utses till kommissionsordförande.

De senaste veckorna har Schulz fått kritik för att han kampanjar samtidigt som han ska vara en politiskt neutral figur i sitt talmanskap. Bland annat har han omvandlat det twitterkonto han haft som talman, med omkring 80 000 följare, till kontot för valkampanjen. Därefter öppnade han ett nytt twitterkonto som talman, som bara har omkring 3000 följare.