Premiärminister Viktor Orbáns högerparti Fidesz fick 44.5 procent av rösterna i ungerska valet.

Hoppa till artikelns andra spalt.

OSSE: Valet i Ungern riggat till Fidesz fördel

Ungerska högerpartiet Fidesz utformade det ungerska valet till sin fördel, enligt Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

Premiärministern Viktor Orbán och hans högerparti Fidesz fick 44.5 procent av rösterna och behåller därmed sin tvåtredjedelsmajoritet i det ungerska parlamentet. Det står klart efter parlamentsvalet i Ungern.

Nu riktar Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) kritik mot Orbán, och menar att Fidesz valframgång delvis beror på att premiärministern utformat valet till sin fördel.

Annons

“En rad rättsliga ändringar antogs, valkampanjer påfördes med restriktioner, medierapporteringen var partisk och skillnaden mellan regeringspartiet och staten otydliggjordes”, skriver OSSE i ett uttalande.

Viktor Orbán får även kritik för att ha minskat antalet platser i parlamentet från 386 till 199 stycken. Men premiärministern slår ifrån sig kritiken.

–  Väljarna har sagt ja till vårt rättsystem, inklusive en ny konstitution, samt till en ny ekonomisk modell och en stat lett av ett populärt parti, sade han ett uttalande.

Vänsterkoalitionen, med socialdemokratiska MSZP som största parti, fick 26 procent av rösterna i valet, medan högerextrema Jobbik gick starkt framåt och blev tredje största parti med 20,5 procent av rösterna.