Svenskar köar utanför en förtidsröstningslokal. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sifo: Folket oinformerat om EU-valet

En överväldigande majoritet av svenskarna anser att de vet för lite om partiernas politiska program inför EU-valet om mindre än fyra veckor.

Inte så väl eller inte alls svarade 85 procent av de tillfrågade när opinionsinstitutet Sifo frågade 1000 svenskar om hur bra de känner till vilka politiska program och förslag som partierna går till val på 25 maj.

– Det låter ganska högt men samtidigt är det inte så konstigt eftersom media inte har rapporterat så mycket inför EU-valet även om det börjar komma igång lite nu, säger Annika Fredén, doktorand i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Hon menar att även partierna har ett ansvar för att presentera sina valstrategier men att deras EU-kandidater inte ges lika stort utrymme i media som riksdagspolitikerna.

– Under hela mellanvalsperioden har det varit mycket bevakning av riksdagsvalet så det är en tydlig skillnad på vad man väljer att fokusera på, säger Annika Fredén.

Endast en av tio uppgav sig vara väl eller mycket väl informerad om partiernas valprogram.

Annons

Undersökningen visar också att en tredjedel av svenskarna har diskuterat EU-relaterade frågor under de senaste två veckorna när Sifo frågade dem i mitten av april.

– En av tre låter relativt högt om man ser till att 85 procent inte känner till något om partierna, säger Annika Fredén.

Av dem som diskuterat EU uppgav dock en tredjedel att de pratat om krisen i Ukraina – en situation utan klar koppling till EU. På andra plats kom klimatet. Endast sex procent av dem som hade diskuterat EU pratade om Europavalet, vilket motsvarar runt två procent av alla tillfrågade.

Fördelat på partisympati var vänsterpartisterna de enda där fler än hälften diskuterat EU-frågor. Minst hade Kristdemokraternas sympatisörer pratat EU: 16 procent svarade ja.