Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Cameron försöker stoppa kommissionskandidat

Den brittiska regeringen vill förhindra att den tyske socialdemokraten Martin Schulz blir ordförande för EU-kommissionen.

Schulz är de europeiska socialdemokraternas kandidat till posten som ordförande i EU-kommissionen i det stundande Europavalet. Men Schulz går inte hem i Storbritannien. Den konservative premiärministern David Cameron menar att tysken inte är tillräckligt reformivrande och kan komma att bli ett allvarligt hinder för Camerons löfte om en omförhandling av landets EU-medlemskap, rapporterar The Times.

EU-parlamentet vill att den partigrupp som blir störst efter EU-valet ska få sin kandidat till ordförande i kommissionen. Men det är medlemsländerna som först nominerar vem denna ska bli. Dock krävs det bara att en kvalificerad majoritet av stats- och regeringscheferna ställer sig bakom en kandidat. Ett medlemsland kan allts inte på egen hand blockera en person.