Annons

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) anser att media har ett ansvar att uppmärksamma EU-frågorna inför valet.

Bild: David Gustavsson

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-ministern om SVT:s EU-miss: Tragiskt och sorgligt

EU-minister Birgitta Ohlsson är kritisk mot att EU-frågorna fick lite utrymme i SVT:s partiledardebatt i Agenda 4 maj. 

Birgitta Ohlsson (FP) är besviken på partiledardebatten i SVT:s nyhetsmagasin Agenda 4 maj.

– Europafrågorna fick alldeles för lite utrymme. Det är tragiskt och sorgligt. Det är frågor som många väljare diskuterar och där har media ett stort ansvar, säger Birgitta Ohlsson (FP).

Eva Landahl, programchef på SVT Nyheter och ansvarig för SVT:s EU- och riksdagsvalutbud, replikerar med att partiledardebatterna i Agenda framför allt tar sin utgångspunkt i att partierna lagt sina budgetar.

– Då tycker vi att det är intressant att låta dem debattera sin politik eftersom de då talat om vad de ska satsa pengar på. Debatterna ger tittarna en bild av var de svenska riksdagspartierna står och vilken strategi de har framöver, säger Eva Landahl.

Hon betonar även att SVT:s programledare, med anledning av EU-valet, ställde flera sakfrågor med koppling till EU och Europa. Det blir dock ingen särskild partiledardebatt om EU-valsfrågor i SVT.

TV4 planerade en sådan debatt, men den ställdes in efter att tre allianspartier tackat nej till att medverka.

— Nu har vi 400 000 förstagångsväljare som behöver all hjälp de kan få att orientera sig ideologiskt i det svenska partisystemet. Varje inställd debatt i det här läget är negativt för demokratin, sade  valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson till Europaportalen i mars.

SVT har även fått kritik för att man inte direktsänder debatten mellan de som slåss om ordförandeposten i EU-kommissionen. SVT har delvis backat och direktsänder debatten i SVT Play.