Hoppa till artikelns andra spalt.

Feministiskt initiativ har ovalbar EU-kandidat

På Feministiskt initiativs valsedel finns en kandidat som inte är behörig att väljas in i Europaparlamentet. Partiet anser att det är ett sätt att testa demokratin.

Amany El Gharib, åttonde namnet på partiets valsedel, kan få röster men inte komma in i EU-parlamentet, rapporterar Sveriges Radio. Anledningen är att hon inte är folkbokförd i något EU-land, utan asylsökande i Norge.

Partierna får fritt välja vilka kandidater som ska stå på deras valsedlar, men när rösterna räknas gallras eventuella ovalbara bort. Enligt Fi har partiet valt El Gharib för att hon är kompetent och för att alla ska ha rätt att kandidera i val.

– Det är ett problem att en person som blir folkvald inte kan företräda sina väljare. Det kan behövas en lagändring. I en demokrati ska alla människor oavsett om de har uppehållstillstånd eller inte ska kunna delta i politiken på samma villkor, säger Kristin Tran ordförande i FI:s valberedning, till Europaportalen.