Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Feministiskt initiativ har ovalbar EU-kandidat

20 maj 2014

På Feministiskt initiativs valsedel finns en kandidat som inte är behörig att väljas in i Europaparlamentet. Partiet anser att det är ett sätt att testa demokratin.

Amany El Gharib, åttonde namnet på partiets valsedel, kan få röster men inte komma in i EU-parlamentet, rapporterar Sveriges Radio. Anledningen är att hon inte är folkbokförd i något EU-land, utan asylsökande i Norge.

Partierna får fritt välja vilka kandidater som ska stå på deras valsedlar, men när rösterna räknas gallras eventuella ovalbara bort. Enligt Fi har partiet valt El Gharib för att hon är kompetent och för att alla ska ha rätt att kandidera i val.

– Det är ett problem att en person som blir folkvald inte kan företräda sina väljare. Det kan behövas en lagändring. I en demokrati ska alla människor oavsett om de har uppehållstillstånd eller inte ska kunna delta i politiken på samma villkor, säger Kristin Tran ordförande i FI:s valberedning, till Europaportalen.

David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost
David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret