Annons

Alla de 32 EU-kandidater som Europaportalen träffat.

Bild: Europaportalen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Fylliga kandidatintervjuer lättar svårt EU-val

Har du svårt att bestämma dig inför EU-valet? I en unik intervjuserie har Europaportalen frågat ut partiernas främsta kandidater.

Som enda svensk media har Europaportalen inte bara intervjuat partiernas toppkandidater utan även 21 andra partikandidater som har störst chans att komma in.

En av utgångspunkterna för intervjuerna har varit att berätta vad EU-parlamentarikerna faktiskt kan göra med sitt mandat och vad de inte har befogenheter att göra.

För dem som redan sitter i EU-parlamentet och ställer upp för omval, sammanlagt 14 stycken, har vi tagit reda på vad de uträttat och vad de vill fortsätta arbeta med om de väljs om. För de tolv nykomlingarna har vi försökt måla upp en bild av hur de är som personer och vad de vill åstadkomma.

Europaportalen har träffat kandidaterna i antingen Bryssel eller Stockholm och gjort djuplodade intervjuer för att ge väljarna en bred bild av partiernas toppnamn vill åstadkomma.  

Kandidaterna kommer från elva partier och har ett åldersspann mellan 25 och 74 år. En majoritet, 18 stycken, är kvinnor. Tretton av dem bor helt eller delvis i eller runt Stockholm.