Hoppa till artikelns andra spalt.

Partiernas toppkandidater okända för svenska folket

Med bara två dagar kvar till EU-valet är två av tre toppkandidater okända för svenskarna. Folkpartiets Marit Paulsen är fortfarande den kändaste svenska EU-kandidaten. Men hon får hård konkurrens av Lars Adaktusson (KD) som är den kandidat som flest känner till vilket parti den tillhör.

Nästan tre av fyra svenskar, 74 procent, känner igen Marit Paulsen. Det visar en undersökning som Sifo gjort för Europaportalen. Tvåan, Kristdemokraternas Lars Adaktusson, kommer tätt efter på 73 procent – en ökning med 21 procentenheter sedan Europaportalens förra mätning i februari.

De tillfrågade fick även frågan vilket parti de tror att de elva toppkandidaterna tillhör. Här var Adaktusson den om i störst utsträckning kopplades samman med sitt parti – 73 procent visste att Kristdemokraterna är hans parti. På andraplats kom Marita Ulvskog.

Den kändaste kandidaten, Marit Paulsen, förknippade 62 procent med Folkpartiet. 15 procent trodde att hon är centerpartist.

Annons

Av de elva toppkandidaterna är det bara fyra som känns igen av fler än en femtedel av de tillfrågade. De övriga sju kan vardera pekas ut av högst drygt en av tjugo.

För alla toppkandidater, förutom för Junilistas Jörgen Appelgren, har graden av igenkänning ökat sedan sen förra mätningen, i genomsnitt med sex procentenheter.