Annons

Journalister i ministerrådets presskonferensrum. Arkivbild.

Journalister i ministerrådets presskonferensrum. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Sex EU-länder utan full pressfrihet

Skillnaden på pressfrihet mellan länderna i Europa är mycket stor.

Europa har i genomsnitt den högsta pressfriheten i världen. Men skillnaden mellan länderna i Europa är stor. Det visar tankesmedjan Freedom House årliga sammanställning av pressfriheten. Sverige har tillsammans med Nederländerna och Norge den högsta pressfriheten i världen.

I en annan rankning utförd av organisationen Reportrar utan gränser hamnar Sverige dock först på en tiondeplats i världen.

I andra änden återfinns Turkiet som halkat ned rejält med från 56 till 62 på Freedom House hundragradiga skalan där noll innebär högst pressfrihet. Pressen i landet går därmed från att klassas som delvis fri till inte fri. En av anledningarna till tappet är att Turkiet har flest antal fängslade journalister.

Även Grekland tappade poäng under 2013 efter att regeringen i början av året beslutade att stänga ned public service-kanalen ERT. Grekland är även det land som gjort det största tappet jämfört med läget innan den ekonomiska krisens start 2008, följt av Ungern.

Av de 28 EU-länderna räknas pressen som fri i 22. I Italien, Ungern, Bulgarien, Kroatien, Rumänien och Grekland räknas medier bara som delvis fria.

Minst fria i Europa är medierna i Vitryssland.