Hoppa till artikelns andra spalt.

Sifo: Feministiskt initiativ nära en plats i EU-parlamentet

De flesta partier behåller sina mandat men Piratpartiet byts ut mot Sverigedemokraterna. Det skriver Svenska Dagbladet.

Med bara dagar kvar till söndagens  EU-val och med  4,3 procent väljarstöd har Feministiskt initiativ för första gången en chans att komma in i EU-parlamentet. det framgår en opinionsundersökning som Sifo gjort för Svenska Dagbladet.  

– Utifrån dagens siffra är det inte säkert att de kommer in. De ligger precis på gränsen, säger Toivo Sjörén opinionschef på Sifo, till Europaportalen.

För att komma in i parlamentet krävs mer än att passera fyraprocentsspärren. För att vara helt säker på att få ett mandat måste ett parti uppnå fem procent av rösterna. Men beroende på hur mandatfördelningen utfaller kan det räcka med något  färre röster. I förra valet fick Kristdemokraterna sitt plats med hjälp av 4,68 procent av rösterna.

Sverigedemokraterna gör sin bästa notering hittills: 8,6 procent, två procentenheter högre än tidigare högsta stöd.

– Sverigedemokraterna har gjort en klar uppryckning sedan början av maj. Men det återstå att se om de verkligen får ut sina väljare att gå och rösta, säger Toivo Sjörén.

Annons

Folkpartiet tappar enligt undersökningen ett av sina tre nuvarande mandat skulle procentuellt sätt göra sitt sämsta EU-val sedan 1999.

Piratpartiet är det andra partiet som förlorar mandat. Med bara 2,2 procent i opinionsstöd är risken stor att de på söndag tappar sina två platser i parlamentet.  Piratpartiet, som i förra EU-valet fick 7,1 procent av rösterna, har ännu inte klarat fyraprocentsspärren i en enda sondering och ser därför ut att åka ut ur parlamentet.

Största parti skulle Socialdemokraterna bli på 28,3 procent följt av Moderaterna 18,1 procent  och Miljöpartiet 12,5 procent.