Hoppa till artikelns andra spalt.

Skolelever väljer piratpartiet

Piratpartiet skulle komma in i EU-parlamentet, men inte Kristdemokraterna om Sveriges gymnasie- och högstadieelever fick bestäma, enligt det prelimenära resultatet från årets EU-skolval.

På söndagen stod det klart att Piratparitet inte får något mandat i EU-parlamentet. Men i skolvalet –  där högstadie- och gymnasieelever röstat i fiktiva EU-val på skolor runt om i landet –  är Piratpartiet det sjätte största partiet med 8,3 procent av rösterna. Kristdemokraterna får dock bara 2,1 procent.

Feministiskt initiativ får nästan dubbelt så många röster av skoleleverna, jämfört med befolkningen i stort, och Sverigedemokraterna blir femte största parti.

Flest röster får Socialdemokraterna med 20,6 procent följt av Moderaterna och Miljöpartiet i skolvalet. Valdeltagandet i skolvalet ligger på 47,1 procent, vilket kan jämföras med 48,9 procent i EU-valet. Av de totalt 91 391 eleverna röstade 43 069 personer. Än så länge har valrapporterat inkommit från 222 av de 270 anmälda skolorna. Resultatet är därmed preliminärt och kan ändras något.