Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svenska skatter långt från EU:s högsta

Enligt tankesmedjan New Direction har Belgien EU:s högsta skattetryck medan Cypern har det lägsta. 

Det visar en sammanställning som den marknadsliberala tankesmedjan New Direction gjort.

Enligt deras beräkningar skulle en genomsnittlig cypriotisk löntagare som började arbeta den första januari ha tjänat tillräckligt för att betala årets totala skatt 21 mars medan dennes belgiska kollega måste arbeta till 6 augusti.

En svensk löntagare måste arbeta fram till 23 juni, vilket placerar Sverige på plats nummer nio över medlemsländer med högst skatter.

Tankesmedjan har beräknat hur stor del av löntagares löner i de 28 medlemsländerna som går till staten i form av inkomstskatt, sociala avgifter, uppskattad moms och arbetsgivaravgifter. Med detta sätt att se det betalar en svensk 47,5 procent av sin inkomst i skatt, en cypriot 21,9 procent och en belgare 59,60 procent.

I genomsnitt betalar en europeisk löntagare 45,3 procent av sin lön i olika skatter enligt tankesmedjan.