Hoppa till artikelns andra spalt.

Tre partier åker ut

Om den senaste opinionsundersökningen inför EU-valet står sig till valdagen riskerar tre partier att förlora alla sina mandat.

Piratpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet kommer under fyraprocentsspärren till EU-parlamentet i den undersökning som Sifo genomfört för SVT.

Annons

Största tappet i jämförelse med förra EU-valet 2009 gör Piratpartiet som då fick 7,13 procent. I denna mätning hamnar de på 2,2 procent. Vänsterpartier fortsätter att backa från den första mätningen i februari på nästan elva procent.

Framåt går i stället Miljöpartiet som skulle fördubbla antalet mandat om det vore val i dag. Feministiskt initiativ stiger också i opinionen och skulle få 3,2 procent, vilket dock inte räcker för en plats i EU-parlamentet. Sverigedemokraterna skulle med sina 4,1 procent få en parlamentariker. För att vara helt säker på att få ett mandat krävs dock att man får minst fem procent av rösterna.

Men osäkerheten är stor. Av dem som tillfrågades uppgav 40 procent att de inte visste vilket parti de skulle rösta på.