Vallokal Stockholm 25 maj 2014.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Vallokalsundersökning: FI, SD och MP fram — M rasar

Moderaterna och Piratpartiet förlorar stort i SVT:s vallokalsundersökning. Feministiskt initiativ, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet går starkt framåt.

SVT:s vallokalsundersökning som offentliggjordes på valkvällen visar en stor framgång för Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna som båda antas få sju procent  av rösterna och därmed med stor marginal  ta sig in i Europaparlamentet. Miljöpartiet har i samma undersökning tagit ett rejält skutt uppåt från förra valets 11 procent till 17,1 procent och blir därmed det näst största partiet efter socialdemokraterna som backar från 24,4 procent till 23,7 procent.

Centerpartiet och Kristdemokraterna ser ut att göra ett bättre val i år jämfört med 2009 med nya nivåer på 6,2 procent respektive 5,1 procent. Även Vänsterpartiet går fram från 5,7 procent till 8,1 procent i kvällens prognos.

Annons

Valets största förlorare är Piratpartiet som rasar från 7,1 procent till 2,2 procent och får lämna parlamentet. Moderaterna rasar från 18.8 procent 2009 till dagens undersökning på 13 procent. I flera sifomätningar på Europaportalen under våren visade att partiet hade svårt att locka sina väljare till valurnorna. Även Folkpartiet tappar stort från 13,6 procent till uppskattningsvis 9,5 procent.

 Den röd-gröna gruppen får, om Feministiskt initiativ räknas in,  55,9 procent av rösterna mot allianspartiernas 33,8 procent.

Valdeltagandet ser ut att hamna på 51 procent. Om siffran står sig när rösterna har räknats samma blir årets EU-val historiskt: första gången en majoritet av svenskarna deltar i ett EU-val. Det är en tydlig ökningen från förra valet som hade ett valdeltagande på 45,5 procent.

Vallokalundersökningar på EU-nivå pekar på att den konservativa och krisdemokratiska gruppen EPP rasar men trots det behåller positionen som parlamentets största grupp med 211 ledamöter följd av Socialdemokraterna med 193 ledamöter.