Den brittiske premiärministern David Cameron försöker övertyga sina europeiska kollegor om att avfärda Juncker. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Cameron på offensiv mot EU-parlamentet

Den brittiske premiärministern anklagar EU-parlamentet för ett maktövertagande via bakvägen när de föreslår nästa kommissionsordförande.

I en debattartikel i flera europeiska tidningar skriver David Cameron på fredagen att EU-parlamentets tolkning av Lissabonfördraget underminerar EU:s demokrati.

I fördraget står det att medlemsländerna ska ta hänsyn till EU-parlamentsvalet när de utser ordförande i EU-kommissionen. EU-parlamentets partigrupper har tolkat det som att de själva ska föreslå kandidater och att kandidaten från den största partigrupp väljs.

”De som röstade [i EU-valet] gjorde detta för att välja sin ledamot i Europaparlamentet, inte kommissionens ordförande. Juncker ställde inte upp i val någonstans och valdes inte av någon”, skriver Cameron och menar att få européer kände till processen och att de är desillusionerade med hur EU fungerar.

Den brittiske premiärministern menar att hans motstånd inte är ett personligt angrepp på Juncker utan på själva tillvägagångssättet som han anser ”skulle flytta makt från nationella regeringar till Europaparlamentet utan väljarnas godkännande”.

Han kallar det ett ”maktövertagande via en bakväg” och uppmanar sina stats- och premiärministerkollegor ”att ha modet att följa sin övertygelse att stå upp för sin plats i EU”.

Tidigare nominerade EU-kommissionsordföranden av stats- och regeringscheferna efter förhandlingar bakom lyckta dörrar och utan att kandidaterna var kända.

Flera europeiska stats- och regeringschefer har redan uttalat sitt stöd för Jean-Claude Juncker som kommissionsordförande. Men förutom David Cameron är statsminister Fredrik Reinfeldt, Nederländernas Mark Rutte och Ungerns Viktor Orbán öppet kritiska till processen. Italiens Matteo Renzi har sagt att han inte kan ställa sig bakom Juncker om denne fortsätter på kommissionens tidigare inslagna väg.

Cameron led ett ytterligare nederlag när de största partigrupperna i EU-parlamentet på torsdagen upprepade sitt krav på att Juncker ska bli ordförande i kommissionen.

Men samtidigt kommer uppgifter om att Cameron kan vara villig att kompromissa. Enligt tidningen Euractiv, som citerar två anonyma källor, vill Cameron att landets näste EU-kommissionär, Andrew Lansley, blir vice ordförande med ansvar för den inre marknaden, energi och konkurrens — tre av de tyngsta posterna i EU-sammanhang. Toryledaren vill även säkra den högsta tjänstemannaposten i kommissionen — generalsekreteraren. Cameron skulle alltså kunna byta sitt motstånd mot Juncker för att säkra toppjobb åt britter.

På EU-toppmötet i Bryssel om två veckor ska stats- och regeringscheferna presentera sin kandidat.